Brusselse MR evenaart Ecolo en PS in peilingen

© Belgaimage
| Georges-Louis Bouchez (MR) staat volgens de peiling op plaats 9 van meest populaire politici in Brussel.

De Franstalige liberalen doen het weer beter in Brussel. Dat blijkt uit de laatste kiesbarometer van Le Soir, RTL, VTM en HLN. In de peiling klimt de MR weer even hoog als Ecolo en de PS.

Mochten het morgen verkiezingen zijn, dan zou 17,9 procent van de Brusselaars op de Franstalige liberalen stemmen. Dat is 0,4 procent meer dan hun score bij de gewestverkiezingen van mei 2019. Maar terwijl de MR klimt in de peiling, zakken de PS en Ecolo licht. De PS zou 17,6 procent van de stemmen halen en Ecolo 18 procent, schrijft Le Soir. Daarmee komen de drie partijen quasi op hetzelfde niveau.

De enquête is eind mei uitgevoerd door studiebureau Ipsos bij meer dan 2.500 Belgen, waaronder meer dan 500 Brusselaars. De Brusselse resultaten geldt een foutenmarge van ongeveer 4,3 procent. Dat wil zeggen dat de resultaten enkele procentpunten kunnen afwijken van de werkelijkheid.

De Brusselse stijging is opvallend, want de Franstalige liberalen weten in Wallonië net minder te overtuigen dan in 2019. Ze zakken daar van 20,5 naar 18,7 procent. MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez eindigt in Wallonië maar op de achttiende plaats wat betreft meest populaire politici. In Brussel haalt Bouchez de top tien. De Brusselaars zetten federaal MR-minister Sophie Wilmes op plaats één.

Laag vertrouwen

De CDH zou 5,3 procent van de stemmen halen, volgens de peiling. Dat is 0,5 procent meer dan bij de verkiezingen twee jaar geleden.

De N-VA stijgt naar 4,1 procent en ook Vlaams Belang spring naar boven: 3,1 procent van de Brusselaars zou op hen willen stemmen. De Nederlandstalige liberalen van Open VLD blijven redelijk stabiel: zij zouden 2,5 procent van de stemmen halen, mochten het nu verkiezingen zijn. Dat is 0,2 procent meer dan in 2019. De resultaten van de Nederlandstalige partijen moeten traditioneel met een korrel zout genomen worden, gezien de grote foutenmarge.

Het vertrouwen in de Brusselse regering blijft beperkt: 42 procent van de kiezers zegt de Brusselse regering te vertrouwen. Dat is wel iets meer dan de federale (36 procent), Waalse (38 procent) of Vlaamse (38 procent) regering. Rudi Vervoort wint het vertrouwen van 31 procent van de kiezers, de andere minister-presidenten doen het nauwelijks beter. Premier Alexander De Croo (Open VLD) kan wel 57 procent van de Brusselaars bekoren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?