Brusselse onderhandelaars zijn geland: regeerakkoord woensdag voorgesteld

© PhotoNews
| Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Groen, Open VLD, one.brussels-SP.A, PS, Ecolo en Défi zijn er dinsdagnacht dan toch in geslaagd de onderhandelingen voor een Brussels regeerakkoord af te ronden. Zo heeft een onderhandelaar woensdag na 3.30 uur gemeld. Het akkoord, dat zo'n 120 pagina's telt, wordt later woensdag voorgesteld. De verdeling van de bevoegdheden moet woensdag nog gebeuren.

Het is uiteindelijk toch een vrij moeilijke bevalling geworden, nadat Open VLD maandag voor de tweede maal tijdens de formatie de deelname van de MR op tafel legde. Na een schorsing van de plenaire vergadering maandag, liep de vergadering van dinsdag vijf uur vertraging op omdat Open VLD nog intern overleg tussen partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en de onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz nodig had.

Maar even voor 18 uur kon de ultieme vergadering starten. Omstreeks 20.30 uur verlieten de onderhandelaars het Brussels Parlement om een stukje te eten en op een geheime plek verder te werken in een beperkte delegatie. Ze namen alvast hun tijd, want het duurde tot woensdag 3.30 uur tot er witte rook kwam uit de schoorsteen van het kabinet van uittredende minister-president en formateur Rudi Vervoort (PS). Voor de deur werden immers de wagens van enkele van de onderhandelaars opgemerkt.

Open VLD lag dwars

Reeds op 31 mei, vijf dagen na de verkiezingen, raakten Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A het eens om aan Nederlandstalige kant de onderhandelingen te starten voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Aan Franstalige kant sleepte de partnerkeuze iets langer aan.

Op 24 juni zou dan de eigenlijke formatie met zes partijen - PS, Ecolo en Défi aan Franstalige kant - moeten starten. Maar die dag kwam Open VLD niet opdagen aan de onderhandelingstafel omdat ze de MR mee in het proces wilde betrekken. Dat stuitte op een kort 'neen' van de Franstaligen, waarna het formatieberaad een week later, op 1 juli, dan toch van start ging. Intussen bereidden technische werkgroepen de onderhandelingen voor, inclusief medewerkers van Open VLD.

Tweede bewindsploeg

Woensdag volgen nog gesprekken over de bevoegdheidsverdeling, waarna het regeerakkoord op een persconferentie wordt voorgesteld. In de (voor)avond is het dan aan de zes partijen om hun fiat te geven op hun toetredingscongressen, waarna de namen zullen geprikt worden op de verschillende ministerposten.

Donderdag volgt dan de eedaflegging en legt de minister-president, wellicht opnieuw Rudi Vervoort, de regeringsverklaring af in het Brussels Parlement, dat na een debat vrijdag op zaterdag het vertrouwen moet geven. Daarmee zouden de zes coalitiepartners alvast hun eerste belofte nakomen: een Brusselse regering voor de nationale feestdag op 21 juli.

Na de regering van de Duitstalige Gemeenschap is de Brusselse regering de tweede bewindsploeg die na de verkiezingen van 26 mei gevormd is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?