Brusselse regering publiceert al maand geen beslissingen meer

Regeringsverklaring van Brusselse regering en het Verenigd College van de GGC Regeringsverklaring van Brusselse regering en het Verenigd College van de GGC
© PhotoNews
| Rudi Vervoort (PS)
© PhotoNews
| Rudi Vervoort (PS)
Updated: 01-06-2018 - 15:59

Na enig aandringen begon de Brusselse regering vorig jaar haar beslissingen te publiceren. Maar de laatste ministerraad waarover iets terug te vinden is dateert alweer van … april.

De Vlaamse en federale regering publiceren al een hele tijd hun beslissingen. Dat gebeurt gewoonlijk de dag zelf nog.

De Brusselse regering begon - na enig aandringen van dit medium – vorig jaar met de publicatie van die beslissingen. De samenvatting verschijnt in principe pas elf dagen na de ministerraad in kwestie. De volgende ministerraad moet immers eerst het verslag van de vorige goedkeuren, waarna het opmaken en vertalen van het verslag ook nog eens enkele dagen duurt.

Een blik op de website van de Brusselse regering leert dat de vertraging ondertussen al flink is opgelopen. De laatste ministerraad waarover een verslag te vinden is dateert al van 26 april. Van de zittingen in de maand mei is geen spoor te bekennen.

Het kabinet van Vervoort legt uit dat een technisch probleem ervoor zorgde dat de verslagen niet online raakten. "We maken dat nu zo snel mogelijk in orde."

Er komt naar verluidt ook een nieuw 'reactiever' systeem om de beslissingen bekend te maken.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?