Pierre Kompany (ProGanshoren), burgemeester van Ganshoren.

Burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany geeft binnenkort sjerp af

Rojin Ferho
© BRUZZ
20/10/2021

De burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (ProGanshoren) geeft begin volgend jaar zijn sjerp af. Partijgenoot en schepen Jean-Paul Van Laethem volgt de huidige burgemeester op. "Dat was de meest logische keuze", zegt Kompany.

We kennen hem als de eerste zwarte burgemeester van het land, sommigen noemen hem zelfs de 'Obama van Ganshoren'. Al komt daar binnenkort verandering in, want na drie jaar staat Kompany zijn burgemeesterssjerp af. Dat Kompany halfweg het mandaat zijn plaats zou afstaan, was al bekend bij de verkiezingen in 2018.

Op de vraag wat de volgende stap is na zijn burgemeesterschap, grapt Kompany dat hij “hetzelfde gaat doen als Herman De Croo.” De Open VLD'er nam in 2019 na meer dan vijftig jaar afscheid van de politiek.

Al komt hij snel op zijn woorden terug en zegt dat hij niet van plan is om uit de politiek te stappen. Hij blijft actief als Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Ganshoren, “uit respect voor de mensen die op mij hebben gestemd”, zegt hij. “Dat ben ik hen verschuldigd.”

Wanneer de sjerp juist zal overgedragen worden, is nog niet duidelijk. “In het meerderheidsakkoord staat 1 januari genoteerd, maar dat halen we niet.” Wel is Kompany zeker dat de overdracht in het eerste trimester van 2022 zal gebeuren.

Opvolger

De man die Kompany zal opvolgen is partijgenoot Jean-Paul Van Laethem, tweede schepen in Ganshoren voor onder andere Huisvesting en Sport. “Het was de meest logische keuze enkele jaren geleden”, zegt Kompany.

Het is namelijk geen verrassing dat Van Laethem zijn opvolger wordt. Tijdens het meerderheidsakkoord bij de verkiezingen werd al aangekondigd dat halfweg het mandaat Kompany zijn sjerp zal afstaan aan Van Laethem.

In Ganshoren vormt Pierre Kompany met zijn partij ProGanshoren (9 zetels) een meerderheid met de Liste du Bourgmestre (MR, nvdr.) (5 zetels) en Défi (2 zetels).

Kompany was van 2006 tot 2012 schepen van Ganshoren voor PS. In 2012 richtte hij ProGanshoren op, gesteund door de partijen cdH en CD&V. Met deze lijst kwam hij op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Hij slaagde erin om herkozen worden, maar belandde in de oppositie. Uiteindelijk werd hij lid van het cdH en voor deze partij werd hij in 2014 verkozen tot Brussels Parlementslid, en weer herkozen in 2019. Pierre Kompany is 74 jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni