| Serge Vilain, ontslagnemend gedelegeerd bestuurder van de GIMB.

Cadeaupremie bij GIMB: ‘Kan niet in tijden van Samusocial’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
12/07/2018
Updated: 12/07/2018 14.06u

Serge Vilain krijgt bij zijn vertrek als topman van de gewestelijke investeringsmaatschappij GIMB een cadeaupremie van 75.000 euro. Ondervoorzitter Walter Vandenbossche (CD&V) stapt uit protest op. "Hier is geen wettelijke basis voor."

Serge Vilain haalde dit weekend de media al eens. De raad van bestuur toonde zich toen verontwaardigd dat zijn opvolger aan het hoofd van de GIMB al werd genoemd door minister van Economie Didier Gosuin nog voor het bestuur de man had kunnen spreken.

Nu blijkt dat de gedelegeerd bestuurder ook een aardig bedrag krijgt bij zijn afscheid: 225.000 euro. Twee derde daarvan is wettelijk verplicht: het komt overeen met 24 weken loon. De 75.000 euro die daar nog eens bovenop komt, is een geste van de raad van bestuur om de man te bedanken voor bewezen diensten. Dat schrijft La DH en bevestigt Walter Vandenbossche aan BRUZZ.

Walter Vandenbossche portret

Walter Vandenbossche (CD&V)

Naast het bedrag krijgt Vilain ook nog eens een volledige vrijstelling van juridische verantwoordelijkheid. Als er met andere woorden oude lijken uit de kast vallen, is Vilain niet meer verantwoordelijk.

De beslissing werd niet anoniem genomen: 7 leden stemden voor, 3 tegen en één onthield zich.

Walter Vandenbossche kan niet leven met de gang van zaken en neemt daarom ontslag als ondervoorzitter en lid van de raad van bestuur. “Voor die cadeaupremie is er geen enkele wettige basis. Als nv van publiek recht moeten we de wet op de openbare financiën respecteren.”

Poenpakkerij

De CD&V’er wijst erop dat de 67-jarige Vilain ook al sinds twee jaar een pensioen uitbetaald krijgt. “Dat kan wettelijk misschien, maar het is toch echte poenpakkerij. In tijden van Samusocial en Publifin klopt het hele plaatje gewoon niet.”

Met zijn demarche wil Vandenbossche het dossier ook op de regeringstafel en in het parlement brengen. “Ik heb begrepen dat de regering hier niet over gesproken heeft. Toch heeft Gosuin via zijn commissaris in de raad van bestuur laten weten dat hij niets tegen de regeling had. Dat verdient wat uitleg in het parlement.”

Minder duur

Het geval Vilain is ook opmerkelijk omdat Défi zich graag profileert als witte ridder in dossiers over goed bestuur. Deze keer is het echter Défiminister Didier Gosuin die indirect onder vuur komt. Gevraagd om een reactie benadrukt Gosuin dat zijn kabinet enkel controleert of de raad van bestuur wettelijk handelt. "En dat is wel degelijk het geval."

Gosuin voegt eraan toe dat Vilain, die meer dan 300.000 euro verdiende per jaar, een contract had tot 2021. Net omdat het bedrag zo hoog was, werd hem gevraagd te vertrekken. "Het is niet zeker dat hij zomaar was vertrokken zonder die premie. Deze regeling kost uiteindelijk veel minder, want de nieuwe topman zal maar ongeveer 150.000 euro verdienen."

De GIMB kwam de voorbije jaren al herhaaldelijk onder vuur omwille van hoge directeursvergoedingen (zie gelinkte artikels onderaan).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Economie, gimb, Walter Vandenbossche, Serge Vilain

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni