Clerfayt krijgt boete van 1.652 euro voor foto's in gemeentefolder

© PhotoNews
| Eedaflegging van minister Bernard Clerfayt (Défi) in het Brussels Parlement op 18 juli 2019.

Met drie foto’s van zichzelf in het gemeenteblad van Schaarbeek heeft Bernard Clerfayt (Défi) een boete van 1.652 euro aan zijn been. De nieuwe minister had in volle campagnetijd eigenlijk maximaal één foto mogen publiceren, volgens de regels van het Brussels gewest. Zelf noemt Clerfayt het een vergissing van datum. “Het was niet mijn bedoeling om te genieten van gratis propaganda.”

De foto’s verschenen op 25 februari in Schaarbeek Info (nr. 292), het gemeentelijk tijdschrift. Op dat moment was Clerfayt nog gewoon burgemeester van de gemeente Schaarbeek, maar was hij ook al lijsttrekker voor het Brussels parlement. Eigenlijk mag iemand op een gewestelijke kieslijst geen promotie voor zichzelf voeren in gesubsidieerde folders. Schaarbeek Info wordt betaald door de gemeentekas.

“Ik heb de hele campagne geen enkele foto van mezelf gebruikt, maar jammer genoeg heeft de ploeg van Schaarbeek Info zich vergist van datum”, reageert minister Clerfayt (Défi) bij BRUZZ. Volgens de regels van het Gewest begint de sperperiode 95 dagen voor de verkiezingen. In dit geval was dat dus 20 februari. Dat vijf dagen later toch een magazine verscheen met drie foto’s, komt hem nu duur te staan.

“Ik moet niets betalen”, corrigeert Clerfayt. “Het is geen boete. Dat bedrag wordt van de middelen voor mijn volgende campagne afgetrokken.” Dat komt omdat het Gewest niet bevoegd is om partijsubsidies terug te vorderen uit een voorbije campagne. Clerfayt krijgt dus ten vroegste in 2024 een financiële achterstand.

De Schaarbeekse oppositie hoopt de overtreding nu aan te grijpen om de redactie van Schaarbeek Info te herstructureren. Momenteel is de kabinetschef van de burgemeester de hoofdredacteur en bestaat het redactiecollege enkel uit leden van de meerderheid.

“Het probleem is dat Schaarbeek Info altijd foto’s van schepenen gebruikt zonder enig nut”, vindt oppositielid Cédric Mahieu (CDH). “In andere gemeenten zie je dat niet. Dat het nu in campagnetijd gebeurde, is natuurlijk nog erger.” Mahieu vraagt een externe audit van de vzw Schaarbeek Info en een redactie die alle partijen in de gemeenteraad weerspiegelt. “Dit is geen neutrale journalistiek meer.”

Promotie

Volgens Clerfayt is het logisch dat het gemeentebestuur het tijdschrift zelf uitgeeft. “De burgemeester heeft nu eenmaal de bevoegdheid om informatie te verspreiden over het eigen beleid. Natuurlijk vindt de oppositie dat jammer, maar er is nooit gezegd dat de administratie neutraal moet zijn.”

Hij betwijfelt tot slot of zijn drie foto’s de campagne hebben beïnvloed. “Het was niet mijn bedoeling om te genieten van gratis propaganda. Ik heb meteen erkend dat er een fout is gemaakt en heb toen een motie gestemd om alle foto’s nadien te verbieden.” Daarmee ging Schaarbeek nog een stapje verder dan het Gewest, dat nog één foto per editie aanvaardt. “In de zeven nummers van Schaarbeek Info tijdens de campagne is er geen enkele foto meer van mij gebruikt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?