Clerfayt: 'In Schaarbeek zijn er niet meer ongevallen dan vroeger'

© PhotoNews
| Défi-burgemeester Bernard Clerfayt.

Er vinden in de Brusselse gemeente Schaarbeek niet meer ongevallen dan vroeger plaats maar de media-aandacht ervoor is groter. Dat zegt burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) woensdag in een reactie op een nieuw verkeersongeval in de gemeente. Daarbij werd omstreeks 12.15 uur een jongen aangereden in de Gallaitstraat, vlakbij een school. De jongen, jonger dan 10 jaar, raakte daarbij niet ernstig gewond maar werd wel naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens burgemeester Clerfayt, die zich baseert op cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA), vinden er jaarlijks in Schaarbeek ongeveer 350 verkeersongevallen met lichtgewonden plaats, naast 10 à 15 zwaardere verkeersongevallen.

"Er zijn niet meer ongevallen in Schaarbeek dan vroeger maar de media schenken er meer aandacht aan, in reactie op een vraag vanuit het publiek naar minder geweld in het verkeer", zegt de burgemeester. "De media-aandacht is er gekomen na het dodelijke ongeval met een Standaard-journaliste, eind 2017, en de start van het burgercollectief 1030/0. Sindsiden komt elk ongeval in de media."

De kranten De Standaard en De Morgen meldden afgelopen vrijdag dat er in Schaarbeek per inwoner minder verkeerscontroles plaatsvinden dan in bijvoorbeeld Antwerpen of Mechelen.

"Als er radars geplaatst worden langs de autosnelweg, heb je natuurlijk opeens enorm veel controles maar Schaarbeek heeft geen snelweg", gaat burgemeester Clerfayt verder. "Er is hier als grote weg alleen de Lambermontlaan. De controles in Schaarbeek zijn dus kleinere politie-operaties."

De burgemeester wijst er ook op dat uit cijfers van het Vias blijkt dat er in het Brussels Gewest minder ongevallen plaatsvinden per inwoner dan in Vlaanderen of Wallonië. Ook zou het aantal ongevallen in de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) lager liggen dan het regionaal gemiddelde.

Wegpiraten

Het probleem van de zogenaamde 'wegpiraten' geniet volgens de burgemeester ook de bijzondere aandacht van de politie. Het ongeval dat vorige week donderdag plaatsvond op het kruispunt van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat en waarbij een 14-jarig meisje ernstig gewond raakte, werd veroorzaakt door een bestuurder die al een rijverbod had opgelopen maar dat was niet het geval bij de twee andere ongevallen die deze maand aan scholen plaatsvonden, aldus nog de burgemeester.

"Daar ging het om bestuurders die onvoldoende oplettend waren en te laat remden", klinkt het. "Er was geen probleem van overdreven snelheid of van de wijze waarop de rijbaan was aangelegd. Ik herinner eraan dat automobilisten altijd voorzichtig moeten zijn. Datzelfde geldt trouwens ook voor voetgangers, die soms de baan oversteken zonder te kijken of oogcontact te maken met de autobestuurders."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?