| Het stadhuis op de Grote Markt.

Corona zadelt Stad Brussel op met begrotingstekort van 7,6 miljoen

© Belga
30/01/2021

De bijkomende kosten die de gezondheidscrisis met zich meebrengt zorgen voor een tekort van 7,6 miljoen euro in de begroting 2021 van de stad Brussel. Die balans stelde burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag voor. Binnen de buitengewone begroting wordt er 168,2 miljoen euro vrijgemaakt voor investeringsprojecten in de stad.

Zonder corona stelt het gemeentebestuur dat ze in hun begroting 857,6 miljoen euro aan inkomsten zouden hebben tegenover 857,5 miljoen euro aan uitgaven. Dat komt neer op een bonus van ongeveer 100.000 euro.

'Covid-begroting'

Maar het beheer van de gezondheidscrisis kost geld. De bijkomende kosten aan uitgaven voor materiaal, de schoonmaak van scholen en het relanceplan zorgen voor een tekort van 7,6 miljoen euro in de 'Covid-begroting'.

De stad Brussel bereidt zich in haar buitengewone begroting voor om de economie in de hoofdstad nieuw leven in te blazen na de coronacrisis. De buitengewone uitgaven opgenomen komen neer op een totaalbedrag van 168,2 miljoen euro. De verwachte inkomsten aan investeringen, subsidies en leningen toegekend door het Gewest en andere overheden bedragen 38,8 miljoen euro, wat de netto extra budgetlast op 129,4 miljoen euro brengt.

Geld voor onderwijs

Brussels Expo, dat sinds maart 2020 geen beurzen, congressen of concerten meer kon organiseren, kan alvast op 4,5 miljoen euro aan steun rekenen om de onomkeerbare vaste kosten te dekken.

De MR stelt zich vragen bij die 'uitzonderlijke financiering'. "We willen er zeker van zijn dat de opgestapelde verliezen niet gebruikt worden als dekmantel voor mogelijk wanbeheer," zegt fractievoorzitter van de MR David Weytsman aan BX1.

De grootste hap uit het investeringsbudget, 27,3 procent of bijna 46 miljoen euro, wordt geïnvesteerd in onderwijs. De werven van de nieuwe basisschool in de Zennestraat en van het nieuwe Mutsaard-scholencomplex in Laken zijn onlangs gestart en 20 kinderdagverblijven in de stad Brussel worden omgevormd tot eco-crèches in 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , Stad Brussel , coronacrisis , begrotingstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni