Covoorzitter Groen: ‘Als elke Belgische gemeente vijf mensen opvangt, is probleem opgelost'

SD
© BRUZZ
17/02/2023

"Als elke gemeente in België vijf mensen opvangt, is het probleem opgelost." Dat zegt Nadia Naji, de covoorzitter van Groen, over de asielcrisis vrijdagavond in BRUZZ 24. Die crisis krijgt met de aangroei van het tentenkamp aan Klein Kasteeltje een zoveelste hoofdstuk. Ondertussen is Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) het beu dat de verantwoordelijkheid opnieuw op haar gemeente valt en roept N-VA, bij monde van deelstaatsenator Karl Vanlouwe, op tot een verbod op tentenkampen.

Na de ontruiming van het kraakpand in Schaarbeek en het nog steeds aangroeiende tentenkamp aan het kanaal in Molenbeek wil niemand politieke verantwoordelijkheid nemen. De covoorzitter van Groen, Nadia Naji, woont zelf in Molenbeek en passeert het tentenkamp bijna dagelijks.

“Ik kan niet anders dan me fysiek onwel voelen als ik dat zie, en ik moet daar niet eens slapen. Dit is geen noodopvang, dit is een schande,” klinkt het.

Volgens Naji had het kraakpand in de Paleizenstraat er "in de eerste plaats nooit mogen zijn". “Als elke gemeente in België 5 mensen opvangt, is het probleem opgelost. Maar daar is politieke wil voor nodig. Daarin schieten we vandaag tekort.”

'Laks beleid'

Volgens tellingen van vrijwilligers staat momenteel een zestigtal tenten niet alleen op de brug die Molenbeek met het historisch centrum van Brussel verbindt, maar ook naast het fietspad, aan de kant van Molenbeek.

De burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), hoopt dat Fedasil snel met een oplossing komt om de mensen van de straat te halen. Ze wijst er opnieuw op dat de gemeente de middelen noch het personeel heeft om dat zelf te doen.

Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator voor de N-VA Karl Vanlouwe pleit voor een verbod op tentenkampen. “Dit is een voorbeeld van een heel laks beleid. Je ziet aan de overkant in de Stad Brussel dat dit niet gebeurt, daar zijn geen tentenkampen."

“Dit is niet goed, niet alleen voor het imago van de stad, maar ook niet voor die mensen. Ze worden hier op een weinig menswaardige manier opgevangen. Maar het is ook niet goed voor de stad, dit creëert vuiligheid en een aanzuigeffect.”

'Nog 100 mensen in Ibis-hotel'

Intussen zijn vanuit het Ibis-hotel in Ruisbroek vrijdagnamiddag nog een twintigtal personen naar het Jules Bordet-centrum van Fedasil in Brussel vertrokken, meldt Jan Desmeth (N-VA), burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, de gemeente waartoe Ruisbroek behoort.

Omstreeks 11 uur vrijdag waren ook al een dertigtal personen naar het centrum vertrokken. Het gaat allemaal om mensen die in een asielprocedure zitten, en die dus recht hebben op opvang van Fedasil.

Een twintigtal personen die dat recht niet hebben, maar die ook vanuit het kraakpand in de Paleizenstraat in Brussel naar het Ibis-hotel waren overgebracht, zijn vrijdag naar het Brussels netwerk voor noodopvang doorverwezen. Zo zijn er vrijdagavond nog een honderdtal personen uit de Paleizenstraat aanwezig in het hotel.

In het weekend worden er geen verplaatsingen meer georganiseerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni