© PhotoNews | Maggie De Block (Open VLD)

De Block pleit voor herfederalisering gezondheidsbeleid

09/06/2018

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is de versplintering van Volksgezondheid over acht ministers van dit land beu. "Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheidszorg nood heeft aan coherente structuren", zegt ze in een interview met Het Belang van Limburg. Daarmee geeft ze aan dat herfederalisering voor haar kan. "Als je ziet dat er een stommiteit is gebeurd, moet je die ook rechtzetten."

"Gezondheidszorg is het meest versnipperde departement dat er bestaat en tussen de deelstaten is er geen hiërarchie. Dus niemand kan zeggen: dít moet er gebeuren", zegt De Block. Die ingewikkelde structuur is volgens haar de reden waarom zaken als de aanpak van alcoholgebruik niet vorderen. "Daar zijn ze met de deelstaten al twaalf jaar over aan het bakkeleien", zegt de minister.

Volgens De Block is een van de struikelblokken daarbij dat een alcoholplan ook een luik rond preventie zou moeten bevatten. "Ik heb een paar maatregelen genomen en Vlaams minister Jo Vandeurzen ook. De anderen wilden zelf niet te veel doen, ze wilden het overlaten aan mij. Maar ik ben niet bevoegd voor preventie, dat ligt bij de deelstaten. Die klagen dan weer dat ze daar niet genoeg geld voor hebben. Terwijl elke euro die je investeert in preventie, 4 euro aan zorg vermijdt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, gezondheidszorg, Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie