Vandeurzen en Debaets, 2

| Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Debaets over buschauffeur met nazi-tattoo: 'Politici verleggen de grenzen'

© Belga - BRUZZ
29/08/2018

Brussels staatssecretaris voor Gelijkekansenbeleid Bianca Debaets (CD&V) vindt het positief dat de MIVB "waarden als solidariteit en verdraagzaamheid vooropzet", door de buschauffeur met neonazi-tatoeages te ontslaan. Maar Debaets wijst ook op een andere trend. "Als politici, bijvoorbeeld op sociale media, de grenzen verleggen, moeten we niet verbaasd zijn dat ook burgers dat voorbeeld volgen."

Woensdag kwam het nieuws dat de MIVB een buschauffeur heeft ontslagen omdat na meer dan 25 jaar dienst bleek dat de man neonazi-tatoeages had, maar die nooit had laten zien. "Wij respecteren de vrije meningsuiting, maar in dit geval kunnen wij niet anders dan de man ontslaan. Bovendien is het onze taak om het welzijn te bevorderen van alle werknemers", motiveert de MIVB het ontslag van de chauffeur.

Brussels staatssecretaris voor Gelijkekansenbeleid Bianca Debaets zegt in een reactie dat ze de motivatie van de MIVB begrijpt. "Aanzetten tot rassenhaat is strafbaar. Dat de MIVB als Brusselse openbaarvervoermaatschappij waarden als solidariteit en verdraagzaamheid vooropzet, kan ik alleen maar positief vinden."

"Zowel in binnen- en buitenland worden langs beide zijden de standpunten extremer en zichtbaarder"

Bianca Debaets

Maar Debaets wijst ook op een andere trend. "Ik merk dat de polemiek in onze samenleving toeneemt. Zowel in binnen- en buitenland worden langs beide zijden de standpunten extremer en zichtbaarder. We hebben nood aan verbindend leiderschap. Ik merk dat politici, bijvoorbeeld op sociale media, de grenzen verleggen. Dan moeten we niet verbaasd zijn dat ook burgers dat voorbeeld volgen", klinkt het.

De chauffeur in kwestie werkt al 26 jaar bij de MIVB. Over de man zouden nooit klachten zijn geweest en hij zou over een goed personeelsdossier beschikken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , nazi , MIVB , Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni