Gemeentehuis Sint-Joost-ten-Node

| Vooral Sint-Joost-ten-Node spant de kroon, aldus de N-VA. Die gemeente keurde de begroting van dit jaar pas in september goed.

Dertien van de 19 Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting

© Belga
14/12/2023

Dertien Brusselse gemeenten starten het nieuwe jaar zonder volwaardige begroting, klaagt Brussels N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre aan. Die gemeenten moeten noodgedwongen met voorlopige twaalfden werken en mogen dus maandelijks maar één twaalfde van het budget van vorig jaar spenderen.

"Deze malaise is ongezien en het wordt duidelijk een structureel probleem. Vorig jaar was het zo mogelijk nog erger met 3 van de 19 gemeenten die tijdig een begroting hadden. De Brusselse gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan", waarschuwt Vanden Borre.

Slechts 8 gemeenten zullen op tijd hun begroting 2024 goedkeuren: Koekelberg, Sint-Gillis, Evere, Sint-Agatha-Berchem, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Brussel-Stad en Sint-Pieters-Woluwe. "Die laatste twee zullen echter ook de eerste maanden van 2024 met voorlopige twaalfden werken, omdat hun begroting nog moet worden goedgekeurd door het gewest. En vier van de acht gemeenten vallen onder financiële curatele van het gewest en krijgen een financieel herstelplan opgelegd", verduidelijkt het N-VA-parlementslid.

Vooral Sint-Joost-ten-Node spant de kroon, dat de begroting van dit jaar pas in september goedkeurde. "Verontrustend is dat het institutionele debat volledig lam ligt. Er is deze regeerperiode geen énkele actie ondernomen om de scheve situatie recht te trekken. Zelfs de minimale afspraken uit het regeerakkoord zoals het overlegplatform G+19 en de Staten-Generaal zijn compleet mislukt," aldus Vanden Borre.

Dit jaar hebben 11 van de Brusselse gemeenten de opcentiemen op de onroerende voorheffing of personenbelasting verhoogd. Brussel Stad verhoogde zijn kantorenbelasting zelfs met 75%. Toch is de situatie niet verbeterd. "De meeste gemeenten zouden de facto failliet zijn als het gewest niet zou bijspringen. Maar het Gewest kan niet blijven financieel ongezonde gemeenten gratis geld toesteken, want ook het Gewest is virtueel failliet. Een grondige herziening van het Brussels bestuurlijk landschap dringt zich op. Het wordt dringend tijd dat de gemeenten opgaan in een volwaardig stadsgewest", besluit de N-VA'er.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, begroting, mathias van den borre, Brusselse N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni