Ecolo draagt Thierry Detienne voor als rechter Grondwettelijk Hof

© Photo News
| Voormalig Waals minister Thierry Detienne.

Ecolo heeft voormalig Waals minister Thierry Detienne voorgedragen als rechter van het Grondwettelijk Hof, in de plaats van Zakia Khattabi. De beslissing werd door de Franstalige groenen goedgekeurd tijdens een buitengewone federatieraad, met 85 procent van de stemmen.

Kamerlid Zakia Khattabi hoorde midden mei dat ze geen rechter zou worden bij het Grondwettelijk Hof, nadat ze in de Senaat niet de vereiste tweederdemeerderheid had behaald. Ze kondigde aan dat ze haar parlementaire mandaat in de Kamer zou verderzetten.

Thierry Detienne vervoegde in de jaren tachtig de rangen van de Ecolo-beweging. Van 1999 tot 2004 was hij minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in de Waalse regering. In 2012 raakt hij niet herverkozen als federaal parlementslid, en keert hij terug naar zijn job van leerkracht en adviseur bij het Centre pour la Formation et l'Intervention Psychosociologique (CFIP).

In juli 2013 wordt hij aangeduid als gedelegeerd commissaris van de Franse Gemeenschapsregering bij de hogescholen en hogere kunstscholen. De volgende stap voor Detienne richting Grondwettelijk Hof is het vertrouwen krijgen van de Senaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?