Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee

| Proximus rolt haar 5G-netwerk voor snel internet uit in enkele Belgische steden. Brussel doet vooralsnog niet mee.

Ecolo-Groen pleit in Berchems gemeenteblad tegen uitrol 5G

Sara De Sloover
© BRUZZ
08/01/2021

Een publicatie door de lokale afdeling van Ecolo-Groen in het gemeenteblad van Sint-Agatha-Berchem zorgt voor flink wat beroering op Twitter. De tekst pleit ervoor om 5G niet uit te rollen, vanwege de mogelijke schadelijke effecten op gezondheid, privacy, en zelfs lokale werkgelegenheid. "Groen is voor de uitrol van 5G", reageert parlementslid Lotte Stoops.

Federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) kondigde eerder deze week aan werk te willen maken van een volwaardige lancering van 5G. Door politiek gekibbel over de verdeling van de opbrengst werd de veiling van 5G-radiofrequenties vroeger uitgesteld. In Franstalig België is er ook grote bezorgdheid over de gezondheidsimpact van de straling.

Na de veiling van de licenties eind dit jaar zou 70 procent van de Belgen tegen halfweg 2023 toegang moeten hebben tot het 5G-netwerk, zei De Sutter woensdag in de Kamer.

Niet als het aan de lokale afdeling in Sint-Agatha-Berchem ligt, die zich in een politieke tribune in het gemeenteblad deze week uitspreekt tégen de uitrol van 5G. Dat zou volgens de schrijver(s) onbekende effecten hebben op de gezondheid, massasurveillance makkelijker maken, en vooral ten goede komen aan enkelingen die zich ermee verrijken, maar de lokale werkgelegenheid bedreigen.

Zie hier de volledige tekst: (Lees verder onder de afbeelding)

tegenstand 5G Ecolo-Groen Sint-Agatha-Berchem

| Het pleidooi tegen 5G van de lokale afdeling van Ecolo-Groen in het gemeenteblad van Sint-Agatha-Berchem

De tekst lokte op Twitter heel wat reacties uit, zeker vanuit andere politieke partijen die zich afvragen wát nu precies het standpunt van de groenen is in de 5G-kwestie. Zij zijn immers ook degenen die via minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) binnen de huidige regering de verhoging van de stralingsnormen tegenhouden - al deed zijn voorgangster Céline Fremault (CDH) hetzelfde.

De uitrol van het 5G-netwerk verdeelde net als de huidige regering ook al de vorige. Door de strenge stralingsnormen in Brussel kon Proximus afgelopen jaar geen tests met '5G light' in de hoofdstad houden.

"Groen steunt de uitrol van 5G. Tegelijk leven bij sommige lokale groepen legitieme bezorgdheden waarover ze soms ongelukkig communiceren"

Lotte Stoops, Brussels parlementslid (Groen)

Lotte Stoops 6 Groen installatie Brussels Parlement

Omdat er intern geen akkoord over gevonden werd, is het thema nu onderwerp van een van de twee eerste burgerraadplegingen door het Brussels parlement.

"De expertise van veel mensen is soms even groot als die van ons", zei parlementslid en initiatiefneemster Lotte Stoops (Groen) daarover. “We moeten manieren vinden om beslissingsorganen open te trekken voor iedereen en verschillende perspectieven mee aan tafel te krijgen. Iedereen heeft andere antwoorden op maatschappelijke vraagstukken, komende vanuit hun leefwereld, dat maakt het debat des te rijker."

Als reactie op de heisa over de politieke tribune in Sint-Agatha-Berchem zegt Stoops dat het om een standpunt van de lokale afdeling gaat, en geen partijstandpunt: "Groen steunt de uitrol van 5G. De opportuniteiten zijn niet te ontkennen. Tegelijk leven bij sommige lokale groepen legitieme bezorgdheden (bv. privacy, energie, …) waarover ze soms ongelukkig communiceren."

Op vraag van Agora-parlementslid Pepijn Kennis waarom er dan nog een gemengde commissie over het onderwerp nodig was, reageerde Stoops: "Als partij zijn we voor. Een burgercommissie kan debat ten gronde voeren op basis van feiten, rekening houdend met bezorgdheden én advies van experten. Met dat advies kan parlement stemmen over voorwaarden. Dat is en blijft heel waardevol, ongeacht wat ons partijstandpunt is. Horizontaal."

Ook andere Brusselse Groen-mandatarissen, zoals Anthony Baert uit Schaarbeek, maakten op Twitter duidelijk niet achter de tekst in het Berchemse gemeenteblad te staan:

Minister De Sutter zei woensdag nog te hopen dat ze de bezorgdheden over 5G weg kan werken. Er komt een website met vragen en antwoorden en een campagne op sociale media.

"We zullen aandacht hebben voor de gezondheidsaspecten omdat dat een bezorgdheid is van een deel van de bevolking, maar ook actie ondernemen tegen fake news", zei ze volgens De Tijd in de Kamercommissie Economie. "Er gaan nogal wat complottheorieën rond over 5G. We moeten dat aanpakken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Agatha-Berchem , Politiek , Economie , Wetenschap , uitrol 5G , 5g , Ecolo-Groen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni