Eiken sneuvelen voor renovatiewerken onthaalcentrum Brussels parlement

© Peter Dhondt-BRUZZ

Afgelopen zomer gingen de renovatiewerken van start in de galerij die de hoofdgebouwen van het Brussels Parlement en het Franstalig Parlement met elkaar verbindt. De galerij aan de Lombardstraat werd een eeuw geleden gebouwd en later getransformeerd tot een onthaal- en informatiecentrum. Maar door ernstige vochtproblemen moest het centrum sluiten.

Na onderzoek werd duidelijk dat het gebouw langs alle kanten is blootgesteld aan infiltratie.

Infiltratie

De dikke achtermuur blijkt als een soort van spons te werken, die vocht opslorpt van onder het gebouw en uit de volle grond erachter.

De tuin achter de galerij is een overblijfsel van het vroegere terrein waarin de Lombardstraat werd uitgegraven. De waterdichting die tegen de muur was aangebracht, werd beschadigd door de wortels van de bomen in de tuin. Daarnaast kwamen er ook structurele problemen aan het licht.

Beschermd erfgoed

Daarom besliste het Bureau van het Parlement om de nodige renovatie- en saneringswerken uit te voeren. Zowel de galerij als het gewezen provinciaal paleis en de tuin zijn beschermd erfgoed, de bevoegde diensten van Urban.brussels zijn dus betrokken bij het renovatieproject.

Zes bomen

De zes bomen van de galerij zijn eiken, die in 2005 in de plaats kwamen van zes populieren. De bomen staan te dicht bij het gebouw om de werken te kunnen uitvoeren zonder verdere schade toe te brengen aan de wortels. Omwille van hun omvang is het volgens deskundigen ook geen optie om de bomen (tijdelijk) te verplaatsen.

De bomen zullen dus vervangen worden. De nieuwe bomen zullen meer naar achter moeten komen en er wordt uitgekeken naar een andere boomsoort met minder agressieve wortels.

Op korte termijn zullen er alvast planten komen op het dakterras van de galerij. Het Bureau zal een overheidsopdracht uitschrijven en een vergunning aanvragen voor de volledige heraanleg van de tuin.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?