Extra Nederlandstalig gemeenteraadslid in Schaarbeek

© PVDA
| Yuri De Belder stond in 2019 op de vijfde plaats van de PVDA-kieslijst voor het Brussels Parlement

Youssef Hammouti, een van de zes Schaarbeekse PTB/PVDA-gemeenteraadsleden, verhuist schoorvoetend naar Vilvoorde "vanwege de onbetaalbare huurprijzen" in Schaarbeek. Leraar geschiedenis en aardrijkskunde Yuri De Belder neemt zijn plaats in.

Dat meldt La Dernière Heure. Hammouti wordt vervangen door Yuri De Belder, die woensdagavond de eed aflegde in de gemeenteraad.

De Belder (31) woont volgens de PVDA-website al meer dan twintig jaar in Schaarbeek. De leraar aardrijkskunde en geschiedenis geeft die vakken in het Nederlands op een Franstalige immersieschool in de Helmetwijk, en is perfect tweetalig.

"Ik ben erg trots op ons werk dat maakt dat studenten erin slagen hun dromen te verwezenlijken en hoger onderwijs te volgen, terwijl ze soms uit zeer achtergestelde buurten komen", zei hij daar eerder over. 

Palestina

De Belder engageerde zich in zijn studententijd voor mensen zonder papieren die een hongerstaking voerden, en vertoefde later een tijd in Palestina. Mensenrechten en de strijd tegen racisme liggen hem na aan het hart.

Nadat Quentin van den Hove (Open VLD/LB) het in oktober 2020 na een interne stoelendans tot schepen van Burgerlijke Stand en Bevolking schopte, komt er zo bijna drie jaar na de verkiezingen nog een Nederlandstalige bij in de Schaarbeekse gemeenteraad. De teller staat daarmee op vijf, op een totaal van 47 verkozenen. Naast 'Vlaamse schepen' Adelheid Byttebier (Groen) gaat het nog om gemeenteraadsleden Leticia Sere en Arnaud Verstraete (allebei Groen). 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?