Fabrice Cumps (PS) wordt burgemeester van Anderlecht

Fabrice Cumps (PS) wordt de nieuwe burgemeester van Anderlecht. De huidige schepen werd dinsdag door het lokale partijbestuur unaniem aangeduid als opvolger van Eric Tomas. Wanneer Cumps de sjerp overneemt, is nog niet beslist.

Al in november 2017 liet Anderlechts burgemeester Tomas weten dat hij weliswaar de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou trekken, maar een nieuwe termijn als burgemeester slechts half zou uitzitten.

De Anderlechtse PS kwam dinsdag samen om zijn opvolger te kiezen. De 180 partijmilitanten kozen unaniem voor Fabrice Cumps, de huidige PS-schepen van Franstalige Onderwijs en Financiën. De voormalige havenvoorzitter is sinds jaar en dag de rechterhand van Tomas.

Leerling wordt (burge)meester

Cumps maakt sinds 2006 deel uit van het schepencollege in Anderlecht. Voordien was hij kabinetchef van Tomas, zowel toen die minister van Werk (1999-2004) als voorzitter van het Brussels Parlement (2004-2009) was.

Wanneer Tomas de sjerp overdraagt aan zijn partijgenoot, werd niet beslist. Het zal wel ruim voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2024 gebeuren. "Fabrice verdient de steun. We werken al bijna 20 jaar samen. In die tijd bewees hij zijn leiderscapaciteiten", aldus de burgemeester.

Eric Tomas wordt 71 dit jaar. Hij werd na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen opnieuw burgemeester, ondanks een tegenvallend resultaat van zijn lijst (van 21 naar 16 zetels).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?