Geen extra gemeenteraad rond Achaoui door conflict N-VA-Défi

Molenbeeks gemeenteraadslid Michaël Vossaert (Défi)
Updated: 03-02-2020 - 16:20

Er komt voorlopig dan toch géén extra gemeenteraad in Molenbeek rond schepen Abdellah Achaoui (PS). Nu ook de partij N-VA zich achter het idee schaart, trekken twee gemeenteraadsleden hun handtekening terug. Daardoor kan de zitting niet langer doorgaan. ‘Het is een kwestie van principe, maar het betekent niet dat Achaoui er nu mee wegkomt,’ zegt gemeenteraadslid Michaël Vossaert (Défi).

Normaal gezien zou Achaoui zich volgende week in de extra gemeenteraad moeten verantwoorden voor zijn vermeende gesjoemel bij de jeugdwerking van voetbalclub Union Saint-Gilloise. Maar dat gaat dus niet door, want het enige N-VA-gemeenteraadslid dat Molenbeek rijk is, zet ook zijn handtekening voor die zitting, en dat valt voor twee anderen dan weer niet te verteren. Zij trekken hun handtekening terug.

Het gaat om onafhankelijk gemeenteraadslid Mohamed Amine Akrouh en Michaël Vossaert van Défi. Dat schrijft La Dernière Heure en bevestigt Vossaert aan BRUZZ. Voor die laatste is het simpelweg een principiële kwestie, nader wil hij het niet verklaren. Volgens Vossaert betekent dit evenwel niet dat Achaoui de dans ontspringt.

“We zullen wel degelijk antwoorden krijgen op onze vragen,” zegt Vossaert. “Er wordt te veel gecumuleerd binnen dit college, trouwens niet alleen door meneer Achaoui. Ik had een akkoord met de andere fractieleiders van de oppositie dat we deze extra gemeenteraad zouden organiseren zónder N-VA. Die laatste voorwaarde is nu geschonden en dus trek ik mijn handtekening terug.”

Als alternatief heeft Vossaert alvast een interpellatie laten goedkeuren op de volgende reguliere gemeenteraad. Daarmee zouden volgens hem de meeste vragen al kunnen worden beantwoord. “Een nieuw akkoord voor een extra gemeenteraad zou natuurlijk even goed zijn, maar dan wel zonder N-VA,” besluit Vossaert.

'Onbegrijpelijk'

In een reactie bij BRUZZ noemt het bewuste N-VA-gemeenteraadslid, Laurent Mutambayi, de hele kwestie onbegrijpelijk. "Het is een groot gemis voor de lokale democratie. We streven naar transparantie en dit zou een goed moment zijn om die te vrijwaren. Jammer dat het niet mag doorgaan vanwege de naam van mijn partij."

laurent_mutambayi
© N-VA Brussel
| Laurent Mutambayi

Mutambayi heeft ook geen enkele weet van een afspraak tussen de overige oppositieleiders, laat staan dat hij die zou hebben verbroken. "Dat zou neerkomen op een ondemocratisch cordon," aldus het N-VA-gemeenteraadslid.

Als er, zoals Vossaert suggereert, opnieuw handtekeningen zouden worden ingezameld voor een extra gemeenteraad, dan zet Mutambayi sowieso opnieuw de zijne. "Ik begrijp meneer Vossaerts beweegredenen ook niet. Het zit wellicht in het DNA van zijn partij," besluit Mutambayi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?