Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Anderlecht

| Gemeentehuis Anderlecht

Gemeenteraad in Anderlecht opnieuw verstoord

ND
© BRUZZ
21/10/2022

Donderdagavond kende de gemeenteraad van Anderlecht opnieuw een vroegtijdig einde. Een aantal leden van de meerderheid verliet de vergadering voordat de agenda afgewerkt was. Daardoor werd het quorum van 24 leden niet langer bereikt. "Dit is onaanvaardbaar”, zegt Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), uit. “We vragen de meerderheid hun verantwoordelijkheid te nemen. Uit respect voor de burger en de democratie."

De Anderlechtse gemeenteraad startte donderdag met 24 van de 47 gemeenteraadsleden. Naarmate de vergadering vorderde, verlieten sommigen de zaal. Kort voor middernacht waren er nog slechts 21 aanwezig. Met als gevolg dat het vereiste quorum van 24 niet langer behaald werd. En de punten die nog op de agenda stonden, die avond niet meer behandeld konden worden.

Gaëtan Van Goidsenhoven van de oppositie geeft aan dat donderdagavond geen alleenstaand geval was. Het quorum werd ook tijdens de voorbije gemeenteraad niet bereikt. Hij waarschuwt: “De volgende keer zullen we direct aankondigen dat we de situatie niet accepteren. We zullen de raadsvergadering onmiddellijk verlaten. Nu zijn we nog geduldig geweest ”, kondigt hij aan.

"Schuilt er achter het lage aantal aanwezige gemeenteraadsleden een malaise?"

Gaëtan Van Goidsenhoven, MR oppositie - Anderlecht

van goidsenhoven mini

Van Goidsenhoven vraagt zich of het hoge aantal afwezigen (23) geen teken aan de wand is. "Zou het niet kunnen dat de hoge afwezigheidsgraad wijst op een diepere malaise bij de meerderheid? In ieder geval, wij verwachten dat de democratische spelregels gerespecteerd worden. Uitzonderlijke omstandigheden kunnen gebeuren, maar dan verwachten wij dat we op voorhand verwittigd worden. Dat is een kwestie van respect."

"Het eerste deel van de avond hebben we goed gewerkt."

Fabrice Cumps, burgemeester Anderlecht (SP)

Burgemeester Fabrice Cumps (PS) houdt eraan het onderscheid te maken tussen mensen die afwezig zijn door ziekte en tussen hen die de vergadering vroegtijd verlaten. "Dat laatste vind ook ik niet aanvaardbaar." Hij voegt eraan toe: "We hebben goed gewerkt tussen 19:00 en 23:30 uur. Tot we het quorum niet meer bereikten. Van de 40 agendapunten van deze gemeenteraad zijn er 34 goedgekeurd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Politiek , gemeenteraad Anderlecht , quorum , Gaëtan Van Goidsenhoven , Fabrice Cumps

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni