| De raadzaal was volledig gevuld met voor- en tegenstanders van het Jetse circulatieplan.

Gemeenteraad Jette in teken circulatieplan: 'Bevraging inwoners vanaf 16 jaar op komst'

NL
© BRUZZ
26/10/2022

Woensdagavond hebben Jettenaren het woord mogen nemen tijdens een interpellatie op de gemeenteraad over het circulatieplan. Voor- en tegenstanders verzamelden in de raadzaal, die zodanig gevuld was dat niet iedereen naar binnen kon. Al bij al verliep de interpellatie vrij rustig.

Omstreeks 19.30 uur kwamen de Jettenaren samen aan de deuren van de gemeenteraad op het Kardinaal Mercierplein. Aan de ene kant bevonden zich een tiental voorstanders met een spandoek van milieuorganisatie BRAL, die voor het Good Move-plan pleiten. Voorstanders organiseerden dinsdag een bijeenkomst op het Amnestyplein, dat nu gedeeltelijk is afgesloten door verkeersfilters, om een nieuw circulatieplan te steunen. Aan de overzijde stonden zo'n veertig tegenstanders. Zij droegen een spandoek met de tekst "Stop Good Move" en "Good Move = Bad Move".

"We zijn nooit betrokken geweest in deze mobiliteitsplannen," zegt een Jetse vrouw, die liever anoniem blijft. "Ik moet helemaal omrijden om thuis te geraken. Fietsers krijgen vrij spel en denken dat ze het nu voor het zeggen hebben op straat, maar ze kennen de verkeersregels vaak niet eens." Dat de gemeente vorige week besliste om de uitrol van het circulatieplan te pauzeren, vindt ze een goede zaak.

Buiten bleef het rustig. De meeste mensen vonden een stekje in de raadzaal, die na verloop van tijd zodanig gevuld raakte dat de politie niemand meer naar binnen kon laten.

1.700 handtekeningen

Het comité 'Non au plan Good Move' kreeg als eerste het woord. De woordvoerster verwees meteen naar de online petitie tegen het circulatieplan, die inmiddels al meer dan 1.700 handtekeningen behaalde. Het comité eiste dat "het plan onmiddellijk wordt teruggedraaid", dat "de gemeente meer transparantie toont" en dat "er een project komt dat respect heeft voor alle bewoners en alle levensstijlen". De toespraak werd onthaald met luid gejuich en applaus van andere tegenstanders.

De voorstanders van het Good Move-plan trokken de echtheid van de petitie van de tegenstanders in twijfel, omdat het om online handtekeningen gaat. Hun petitie verzamelde 290 papieren handtekeningen. "In de paar weken dat het plan bestaan heeft, toonde het al dat het werkte. Er was minder verkeer en meer publieke ruimte voor kinderen en volwassenen om te gebruiken," gaf de woordvoerster aan. De voorstanders vroegen om te wachten met het plan af te voeren tot de evaluatie, die oorspronkelijk na een half jaar was gepland. "Het is bijzonder jammer dat twee jaar werk (zo lang hebben de voorbereidingen geduurd, red.) op drie weken tijd wordt tenietgedaan."

De aanwezige Jettenaren reageerden met een kakofonie van applaus en boe-geroep.

Na de interpellaties reageerden de gemeenteraadsleden. In het algemeen klonk dezelfde boodschap: het huidige circulatieplan wordt gepauzeerd, maar er komt een nieuw plan om de Lecharlier- en Broustinwijk veiliger te maken. Buurtbewoners zullen nog beter betrokken worden en transparantie zal centraal staat. Burgemeester Claire Vandevivere (LBJette) zei dat het nieuwe plan een testfase zal omvatten. "Daarbij zullen we alle inwoners vanaf 16 jaar, winkeliers en scholen van de betrokken straten vragen naar hun mening. Die telt mee in de evaluatie van het plan. Maar dan is het ook aan hen om daarop te antwoorden," besloot ze.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Politiek , Good Move , circulatieplan Jette , Xavier Van Cauter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni