22 september 2022: het Raadsplein met het gemeentehuis van Anderlecht
© Peter Dhondt/BRUZZ | Het Raadsplein met het gemeentehuis van Anderlecht.

Gewest kent gemeente Anderlecht tien miljoen euro toe om schulden weg te werken

© Belga
29/11/2023

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft bij goedkeuring van minister van Brusselse Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) vorige donderdag een budget van 10 miljoen euro toebedeeld aan de gemeente Anderlecht. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) maakt zich sterk dat het budget van de gemeente binnen drie jaar, tegen 2027, in evenwicht zal zijn. Het nieuws is bevestigd door het kabinet-Clerfayt.

De gemeente Anderlecht zit sinds de coronaperiode in moeilijke financiële papieren. Opeenvolgende crisissen spelen de gemeentelijke inkomsten en uitgaven parten. In 2022 heeft de gemeente Anderlecht een begrotingstekort van 8,3 miljoen euro vastgesteld.

Onder meer de loonindexeringen van het personeel, de gezondheidscrisis en de toenemende armoede liggen aan de basis van de dieprode cijfers. Zo moest bijvoorbeeld de dotatie van het OCMW vorig jaar verhoogd worden met 5 miljoen euro.

Inkomsten maximaliseren

Bij de voorstelling van een driejarig financieel toekomstplan heeft schepen van Financiën Bieke Comer (Vooruit.brussels) aan persagentschap Belga meegedeeld dat de gemeente ook komende jaren zal proberen de inkomsten te maximaliseren en de kosten te drukken, zoals ook voorganger en partijgenote Elke Roex in 2022 besloot.

Burgemeester Cumps en schepen Comer mogen komende drie jaar dan wel rekenen op een serieuze financiële injectie van 10 miljoen euro om het financieel tekort te bestrijden, toch zullen er heel wat inspanningen moeten geleverd worden om het budget werkelijk op orde te krijgen. Nieuwe belastingen invoeren in een gemeente waar vele inwoners het water reeds aan de lippen hebben staan, is uit den boze voor de burgemeester en schepen.

Komende jaren zal de gemeente werk maken van de verkoop van publieke gebouwen, zullen de quota voor het vervangen van gemeentepersoneel niet langer automatisch toegepast worden en moeten verkeersboetes extra geld in het laatje brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Anderlecht, Bernard Clerfayt, Fabrice Cumps, Bieke Comer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie