| Het verbod is tijdelijk en geldt alleen voor vuurwerk van particulieren.

Gewest voert opnieuw tijdelijk vuurwerkverbod in

JP
© BRUZZ
09/12/2022

Op verzoek van de korpschefs van de lokale politie heeft de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) beslist om het gebruik, bezit en vervoer van vuurwerk door particulieren te verbieden. Het verbod geldt enkel rond de eindejaarsfeesten en moet de ordediensten beschermen tegen aanvallen met vuurwerk.

Om het feest op veilige wijze te laten verlopen voor burgers, handelaars en ordediensten is net als vorig jaar een tijdelijk vuurwerkverbod ingesteld. Het verbod geldt van 23 december 2022 tot en met 9 januari 2023.

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zal zorgen voor eenheid van commando voor de handhaving van de openbare orde. Het is op verzoek van de politiezones dat de minister-president ook dit jaar een tijdelijk verbod instelt.

Als reden voor het tijdelijke verbod verwijst het kabinet-Vervoort naar het vermijden van ongelukken. In het verleden werd de politie al slachtoffer van misbruik van vuurwerk, in onder andere in Vorst. Vervoort wil met het tijdelijk verbod de veiligheid van de politiediensten op het terrein waarborgen.

Vorig jaar was de doorslaggevende reden de druk op de ziekenhuizen door de vierde coronagolf. Op dat moment was bijna veertig procent van de Brusselse bedden op intensieve zorgen bezet. Om nodeloze ongevallen met vuurwerk en extra interventies van de hulp- en spoeddiensten te vermijden werd toen ook het gebruik, het bezit en het transport verboden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni