Het Brussels parlement
© PhotoNews | Het Brussels parlement

GGC kan binnenkort interne discriminatie bestrijden

© Belga
31/05/2022

De Commissie voor de Algemene Bicommunautaire Zaken van het Brussels Parlement heeft dinsdag het ontwerp van ordonnantie goedgekeurd over de bevordering van diversiteit en de strijd tegen discriminatie in de instellingen, centra en diensten die tot de bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) behoren. De tekst werd unaniem goedgekeurd op één MR-onthouding na en verhuist nu naar de plenaire vergadering.

Een van de meest voorkomende vormen van discriminatie zit in arbeidsbetrekkingen: loonvorming en arbeidsvoorwaarden, bevordering, ontslag. Pesten op het werk of elke vorm van intimidatie valt ook onder discriminatie wanneer het verband houdt met een van de beschermde criteria, bijvoorbeeld bij pesten wegens seksuele geaardheid.

Terwijl de federale regering, het Brussels Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) al een wetgeving hebben aangenomen om discriminatie in hun diensten te bestrijden, had de GGC de vier Europese richtlijnen in de strijd tegen discriminatie nog niet omgezet.

"Dit is niet alleen een historisch moment voor de GGC, maar ook en vooral voor alle werknemers van de diensten van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en degenen die werken in een instelling die daarvan afhangt: ziekenhuizen, rusthuizen, enz.", verklaart Brussels minister van het Openbaar Ambt voor de GGC Bernard Clerfayt.

Wie discrimineert op basis van één van de beschermde criteria riskeert tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 euro. Daarnaast is het aan de beklaagde en niet het slachtoffer om te bewijzen dat er geen discriminatie heeft plaatsgevonden, wat meer bescherming biedt aan de slachtoffers.

De ordonnantie voorziet ook in de oprichting van een bemiddelingsdienst en in de uitwerking van een diversiteitsplan voor alle diensten en instellingen die onder de bevoegdheid van de GGC vallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brussels Parlement, discriminatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni