Gosuin: ‘Pathologische heksenjacht tegenover MIVB-top’

"Een non-paper dat wordt uitgebuit om zo de onkunde van de Gewestregering te maskeren." Zo reageert MR-fractieleider Didier Gosuin op de commotie rond een controversiële nota van de MIVB. Voor Fouad Ahidar (SP.A) moet MIVB-topman Alain Flausch opstappen.

In het Brussels parlement is vrijdag pittig gedebatteerd over de omstreden MIVB-nota. Daarin staat onder meer dat politici van buitenlandse origine niet investeren in openbaar vervoer. Ze zouden liever een aanwervingsbeleid voor hun eigen achterban voeren. De groenen en socialisten eisen dat MIVB-baas Flausch opstapt.

"Voor SP.A moet Alain Flausch opstappen," zegt parlementslid Fouad Ahidar. "Onlangs kloeg hij nog over zijn loon. Misschien moet hij zijn conclusies trekken."

"Als we de pers mogen geloven en Flausch geen enkel probleem heeft met de inhoud van de bewuste nota die door een directeur van de MIVB is opgesteld, is er voor hem geen plaats meer aan het hoofd van de vervoersmaatschappij," zegt Ecolo-fractieleider Yaron Pesztat.

Volgens CDH toont het lek aan dat iets serieus scheef zit bij de MIVB. "Het roept vragen op dat er de laatste tijd zoveel documenten gelekt worden," zegt CDH-fractieleidster Céline Fremault. "In dit geval is het goed dat deze malaise aan het licht komt maar het verzwakt de MIVB en het imago van de vervoersmaatschappij."

Weg vrijmaken voor politieke benoeming
De MR/FDF-fractie nam het als enige op voor Flausch, hoewel fractieleider Didier Gosuin eerder had verkondigd dat hij niet wilde debatteren over wat hij een non-nota noemt. "Ze is immers niet goedgekeurd door de MIVB-top."

Volgens de liberalen is het document met opzet gelekt om Flausch en bij uitbreiding de hele MIVB-directie in discrediet te brengen. Gosuin had het ook over een "pathologische heksenjacht op de MIVB-top om het onvermogen van de meerderheid te maskeren. De regering slaagt er niet in beleidskeuzes te maken voor het openbaar vervoer, net nu het demografisch vraagstuk zich zo scherp stelt."

Volgens de oppositieleider is ook de timing van het lek niet toevallig. "De nota komt nu naar boven omdat men over enkele dagen een directeur die op pensioen vertrekt moet vervangen," aldus nog Gosuin. "Ik garandeer u dat er over enkele dagen een politieke benoeming volgt. Dit terwijl de directeur-generaal de verdere politisering van de MIVB wil tegenhouden."

Iedereen was het er wel over eens dat de nota ongelukkig is. Het ziet er naar uit dat Alain Flausch het binnenkort eens zal mogen komen uitleggen in de Lombardstraat.

De bewuste nota is opgesteld door Jean-Michel Mary, voormalig kabinetschef van Gosuin.

De omstreden MIVB-nota

Begin juni lekte een interne nota van de MIVB uit in de pers. De omstreden nota ‘Visie 2040’ laat zich negatief uit over de Brusselse politieke klasse en de impact van migrantenpolitici. Die zouden de MIVB vooral als werkgelegenheidsbedrijf zien en huiveren voor investeringen in infrastructuur. De nota zorgde voor heftige reacties en MIVB-baas Alain Flausch kwam in het oog van een politieke storm terecht. Wie er het fijne wil van weten kan hier terecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?