Auteur omstreden MIVB-nota heet Jean-Michel Mary

De auteur van de controversiële MIVB-nota, die donderdag heel wat reacties lokte, is Jean-Michel Mary. Dat schijven Le Soir en La Libre Belgique vrijdag. Mary is attaché op de directie Ontwikkeling van het Net en was vroeger kabinetschef van Gewestminister Didier Gosuin (FDF).

MIVB directeur-generaal Alain Flausch deed de hele zaak gisteren af als "een storm in een glas water". Hij zei dat de nota bewust was gelekt om de MIVB te schaden.

Vrijdag onthult MIVB-baas Alain Flausch in Le Soir zelf de identiteit van de auteur, Jean-Michel Mary. Dat de nota van hem afkomstig is, verrast enigszins. De man, die vroeger ook directeur was van Inter-Environnement, staat bekend voor zijn eerder progressief profiel.

MRAX, de Mouvement contre le Racisme et la Xénophobie, vroeg donderdagavond het ontslag van de auteur van deze "stigmatiserende, kwetsende en voor de Belgen van vreemde origine erg beledigende nota".

Reacties
Na de publicatie donderdag in La Libre Belgique van een artikel over de "vertrouwelijke nota" van 16 november 2010 met als titel "Visie 2040 - Evolutie van het politieke landschap in Brussel en de invloed op het mobiliteitsbeleid en in het bijzonder de MIVB", volgden de reacties elkaar snel op. Toen was nog enkel bekend dat de nota was geschreven door de directie Ontwikkeling van het Net van de MIVB.

Staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS) was de eerste om te reageren. Hij vond de nota "op de rand van het racisme". Kamerleden Yvan Mayeur en Rachid Madrane (beiden PS) eisten sancties tegen de auteur van deze nota. Ze vonden ook dat Alain Flausch, de directeur-generaal van de MIVB "verantwoording moet afleggen" voor de nota. Minister-president Charles Picqué (PS) vroeg een onderzoek, terwijl zijn collega Evelyne Huytebroeck (Ecolo) sancties eiste. Ook MIVB-voorzitster Adelheid Byttebier (Groen!) nam afstand van de nota.

Moslims en aanwervingspolitiek
De nota zet onder meer uiteen hoe de toename van het aantal migranten, vooral moslims, de politici van dezelfde origine meer en meer tot een aanwervingspolitiek dreigt te bewegen, veeleer dan te investeren in de uitbouw van het net.

Nu de auteur bekend is, is de vraag of de man kan aanblijven als attaché op de Directie Ontwikkeling van het Net.

De omstreden MIVB-nota

Begin juni lekte een interne nota van de MIVB uit in de pers. De omstreden nota ‘Visie 2040’ laat zich negatief uit over de Brusselse politieke klasse en de impact van migrantenpolitici. Die zouden de MIVB vooral als werkgelegenheidsbedrijf zien en huiveren voor investeringen in infrastructuur. De nota zorgde voor heftige reacties en MIVB-baas Alain Flausch kwam in het oog van een politieke storm terecht. Wie er het fijne wil van weten kan hier terecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?