Helikopterdefilé markeert officiële start NAVO-top

© Eric Laureys
| Beelden van de helikopter-oefening op dinsdag.

Met een militaire ceremonie, met daarbij een helikopterdefilé, is woensdagmiddag de NAVO-top in het nieuwe hoofdkwartier in Brussel officieel van start gegaan. De top met de staats- en regeringsleiders van de 29 NAVO-landen vindt plaats onder hoogspanning, na de eisen van de Amerikaanse president Donald Trump dat de bondgenoten op korte termijn 2 procent van hun bbp aan defensie uitgeven.

De militaire ceremonie bestond uit een luchtdefilé van 25 helikopters uit 13 landen in 5 formaties, telkens geleid door een Agusta A109 van het Belgisch leger. Ook de hymne van de NAVO werd gespeeld. De leiders, de ministers van Buitenlandse Zaken en de ministers van Defensie van de 29 NAVO-landen stonden buiten opgesteld aan de vlaggen voor het hoofdkwartier.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, bracht hulde aan de mannen en vrouwen van "onze gewapende troepen, die zichzelf in gevaar brengen om ons te beschermen". "Sommigen brachten het ultieme offer", zei hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?