20190125 Het Brussels Parlement

Hervorming openbaarheid van bestuur haalt nipt de eindmeet

© Belga
05/04/2019

De hervorming van de openbaarheid van bestuursdocumenten, die onderdeel uitmaakte van het pakket maatregelen dat afgesproken werd in de werkgroep 'Goed Bestuur' van het Brussels Parlement, zal nipt de eindmeet halen. Vrijdag werd het voorstel van gezamenlijke ordonnantie in overweging genomen, waardoor de tekst na het paasreces in commissie besproken kan worden en tijdens de laatste plenaire vergadering van de legislatuur goedgekeurd kan worden.

Concreet is het de bedoeling om de toegang van de burgers tot bestuursdocumenten en de proactieve openbaarmakingsverplichtingen van de overheidsinstellingen te verbeteren. Tegelijk moeten procedurele belemmeringen worden weggenomen die burgers ervan kunnen weerhouden om bestuursdocumenten bij de overheid op te vragen.

Het voorstel van gemeenschappelijke ordonnantie heeft betrekking op alle instellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met inbegrip van de OCMW's en de ziekenhuizen). Het kreeg het fiat van de Brusselse regering na advies van talrijke instanties, zoals de Raad van State, de Sociaal-Economische Raad en de Leefmilieuraad. Op die manier werd een gedragen tekst opgesteld met de bedoeling de rechtszekerheid te garanderen die de burgers en de overheid ten goede komt.

Voor de meerderheidsfracties is het een ambitieuze en noodzakelijke hervorming in de richting van meer transparantie en democratie voor de Brusselaar. "Deze hervorming is noodzakelijk om het vertrouwen van de Brusselaar in de overheidsinstellingen te herstellen. Het maakt deel uit van het belangrijke werk rond goed bestuur en participatieve democratie dat we tijdens deze legislatuur hebben gevoerd, " besluit initiatiefnemer Jef Van Damme (sp.a).

Op vrijdagochtend protesteerden Transparencia en Cumuleo nog voor het Brussels Parlement om meer transparantie. Zij eisen dat die afdwingbaar wordt door middel van sancties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Transparantie , openbaarheid van bestuur , Transparancia , Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni