Benjamin Dalle (CD&V) en Bart Somers (Open VLD) op de nieuwjaarsreceptie van Voka van 6 januari 2020

| Vlaams ministers Benjamin Dalle (CD&V) en Bart Somers (Open VLD).

‘Het gelijkekansenbeleid dreigt een Vlaamse koterij te worden’

SVG
© BRUZZ
11/01/2020

Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) vindt de Vlaamse plannen om uit Unia te stappen een brug te ver. “Unia levert vandaag heel goed werk. Met de plannen van deze Vlaamse regering gaat het voor de Brusselaar stukken ingewikkelder worden.”

Een instituut voor de gelijke kansen en de bestrijding van discriminatie is al een tijdje verplichte kost voor alle Europese lidstaten. In België ligt die verantwoordelijkheid bij Unia, het interfederaal gelijke kansencentrum. De gemeenschappen, de gewesten en de federale staat hebben hierover een samenwerkingsakkoord afgesloten.

De Vlaamse regering wil nu uit Unia stappen en een eigen koers gaan varen. Zo staat het in het Vlaams regeerakkoord. In september heeft Vlaanderen een deadline gemist voor een snelle uitstap, maar ze versaagt niet. De uitstap zal in 2023 plaatsvinden, aan het einde van de legislatuur. Zo heeft minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) onlangs nog bevestigd.

Eedaflegging van Celia Groothedde-Ledoux (Groen) in het Vlaams Parlement op 18 juni 2019

| Celia Groothedde-Ledoux (Groen)

Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) vindt dat een jammerlijke zaak. Dat zegt ze naar aanleiding van de voorstelling van het Unia-jaarrapport 2018 eerder deze week. Daaruit is gebleken dat maar liefst 396 discriminatieklachten in Brussel plaatsvinden. In Vlaanderen zijn het er een ruim zevenhonderd.

“Brussel neemt dus proportioneel een groot aandeel in. En daar knelt het schoentje. Als Vlaanderen uit Unia stapt, wordt het voor slachtoffers van discriminatie in Brussel zeer ingewikkeld,” zegt Groothedde. “Unia fungeert vandaag als een eengemaakt loket, waar de burger zich niet het hoofd hoeft te breken over wie nu precies bevoegd is in Brussel (Vlaanderen, de Franse gemeenschap, het Brussels Gewest of de federale overheid). Met een Vlaamse Unia en een federaal Unia moet de burger het voortaan zelf uitzoeken.”

Buschauffeur

Celia Groothedde geeft het voorbeeld van een gehandicapte die op een Vlaamse bus in Brussel rijdt en door een Franstalige wordt gediscrimineerd “Je moet al een jurist zijn om te weten bij welke instantie je terecht moet. Nu zorgt Unia dat de klacht op het juiste niveau behandeld kan worden. Dat is heel eenvoudig en laagdrempelig voor alle gebruikers. Dat zal in de toekomst heel erg moeilijk worden.”

Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) toont zich in het Vlaams Parlement begripvol voor de bezorgdheden van oppositielid Groothedde. Hij wil de tijd tot de uitstap gebruiken om een en ander met Unia uit te klaren. Voor Groothedde volstaat dat als antwoord niet.

Ze noemt de beslissing, een strijdpunt van N-VA bij de verkiezingen, een voorbeeld van slecht bestuur. “Er zal een nieuw instituut moeten worden opgericht, met extra overhead kosten. Terwijl het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering zogezegd minder instellingen wilde. Men bespaart overal, maar richt wel een duur nieuw instituut op. Bovendien dreigt het gelijkekansenbeleid in ons land zo een echte koterij te worden.”

“En er is nog iets: Unia vandaag paritair samengesteld. Er zijn evenveel Nederlandstalige als Franstalige leden van de Raad van bestuur. Unia geeft zelf aan dat dat taalevenwicht in het gedrang komt als Vlaanderen eruit stapt. Een vreemde beslissing voor een Vlaamse regering die de Nederlandstalige taalvertegenwoordiging als stokpaardje heeft.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Celia Groothedde, gelijke kansen, Unia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni