Kabinetsmedewerkers moeten mandaten aangeven

© Erf-goed.be
| Ook kabinetsmedewerkers zullen voortaan hun mandaten moeten aangeven bij het Rekenhof.

Voortaan zullen ook kabinetsmedewerkers en politiek verkozenen hun zitjes in raden van bestuur moeten aangeven. Die maatregel maakt deel uit van de conclusies van de werkgroep Politieke Vernieuwing en werd goedgekeurd in de Kamercommissie.

In de nasleep van de schandalen rond Publifin werd de werkgroep Politieke Vernieuwing in het leven geroepen. Die besliste dat ook kabinetsmedewerkers hun publieke mandaten zullen moeten aangeven in de toekomst, inclusief de vergoedingen die ze daarvoor krijgen. De Kamercommissie keurde dit goed, maar de maatregel moet wel nog worden goedgekeurd door de plenaire vergadering in de Kamer.

Sinds 2005 zijn regeringsleden, parlementsleden, schepenen en burgemeesters verplicht om hun mandaten aan te geven bij het Rekenhof. Dat zal nu dus ook voor kabinetsmedewerkers gelden die in raden van bestuur, directies, adviesraden en vzw’s zetelen.

Belangenconflicten

Cumuleo, dat de mandaten van politici in kaart brengt, reageert positief. “Kabinetsmedewerkers spelen een belangrijke rol. Ze oefenen een directe invloed uit, daarom is het belangrijk om belangenconflicten aan het licht te brengen”, zegt Christof Van Gheluwe.

De nieuwe maatregel zal wel enkele verschuivingen veroorzaken binnen de Brusselse kabinetten, vermoedt Cumuleo. “Een aantal cabinetards zal waarschijnlijk ontslag nemen als hun mandaten worden bekendgemaakt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?