Liberalen over Brussels bestuursakkoord: 'Waar zijn de cijfers?'

De fractieleiders van de liberalen in Brussel-Stad: David Weytsman (MR) en Els Ampe (Open VLD)

De liberalen in Brussel-Stad toonden zich snoeihard voor de nieuwe meerderheid, dat volgens Els Ampe wel door een stand up comedian moet geschreven zijn. "Waar zijn de concrete cijfers?"

De Brusselse meerderheid van socialisten, groenen en Défi stelde maandag het bestuursakkoord voor op de gemeenteraad. De liberalen, die deel uitmaakten van de vorige meerderheid, toonden zich erg misnoegd over het bestuursakkoord, dat ze bijna een uur lang op de korrel namen.

Een terugkerende kritiek was het gebrek aan cijferdoelstellingen in het akkoord. Met name de nieuwe klimaatschepen Benoît Hellings (Ecolo) was kop van jut voor fractieleiders David Weytsman (MR) en Els Ampe (Open VLD). "Waar is uw programma, uw budget of de cijfers?" vroeg Ampe, die de indruk had dat het akkoord 'door een stand up comedian was geschreven'.

Catalogus van intenties

Weytsman noemde het bestuursakkoord ook algemener een catalogus van intenties. Onder meer op het vlak van Netheid ontbreekt volgens de liberaal elke vorm van ambitie. "Het netheidsprobleem is groot in Brussel, maar er wordt nergens gezegd hoeveel straatvegers er bijkomen, net als het nergens duidelijk wordt dat het budget omhoog gaat voor netheid."

In het bestuursakkoord gaat het ook over sociale woningen. De meerderheid wil er daar 1.000 van isoleren op eigen kosten en ook nieuwe woningen bouwen. Een cijfer ontbreekt echter. Els Ampe wou alvast weten waar op het grondgebied van de Stad er dan nog woningen kunnen bijkomen.

Weytsman van zijn kant had graag wat meer cijfers gezien in de mobiliteitsplannen van kersvers schepen Bart Dhondt (Groen). "Hoeveel fietsers moeten er eigenlijk bijkomen? Hoeveel kilometer fietspad zal u aanleggen? Het akkoord zegt er allemaal niets over.

De voormalige schepen vond ook te weinig ambitie rond bedrijven en werkgelegenheid in de plannen. "In de plaats kiest de gemeenteraad vandaag voor belastingverhogingen (Weytsman verwijst naar de indexering van een reeks belastingen, zoals die op reclame, red.)

Ampe vond dan weer dat de groenen in het algemeen maar weinig tegengewicht bieden aan de PS. "Er is duidelijk een klimaatverandering, namelijk dat het tegengewicht voor de PS helemaal is gesmolten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?