Marie-Pierre Fauconnier in pole-position voor topbenoeming bij Leefmilieu Brussel

20210510_Marie-Pierre Fauconnier_SIBELGA
© Belga Images
| Marie-Pierre Fauconnier liet advocatenkosten voor een persoonlijke zaak door Sibelga betalen, waar ze CEO was. Ze nam ontslag en gaf haar fout toe.
© Belga Images
| Marie-Pierre Fauconnier liet advocatenkosten voor een persoonlijke zaak door Sibelga betalen, waar ze CEO was. Ze nam ontslag en gaf haar fout toe.

De Brusselse regering beslist binnenkort over wie de nieuwe directeur wordt van Leefmilieu Brussel. Marie-Pierre Fauconnier (PS-etiket) staat in pole-position, ondanks haar omstreden verleden.

Fauconnier kwam als eerste uit het assessment. Ze heeft ervaring in de energiesector en als manager. Zo werd ze in 2006 directeur bij de FOD Energie. Later zou ze voorzitter worden van energiewaakhond CREG. In 2018 werd ze directrice van Sibelga, maar ze moest minder dan drie jaar later ontslag nemen.

Dat deed ze officieel om gezondheidsredenen, maar niet veel later bleek dat ze Sibelga had laten opdraaien voor persoonlijke advocatenkosten in een geschil met Google, goed voor 130.000 euro. Ze eiste van Google dat persoonlijke informatie over haar uit de zoekrobot werd gehaald, bijvoorbeeld over haar link met de Parti Socialiste maar ook verwijzingen naar artikels in de periode 2006-2009 over pestgedrag die haar werd aangewreven toen ze directrice was bij de FOD Energie. Ze vreesde reputatieschade.

Een lid van de Raad van Bestuur had ontdekt dat ze Sibelga had laten opdraaien voor die persoonlijke advocatenkosten, waardoor haar ontslag onvermijdelijk werd. Ze gaf in de pers haar fout toe, en beloofde de 130.000 euro tot de laatste cent terug te betalen.

Met haar ontslag doofde het schandaal snel, maar vandaag duikt ze dus opnieuw op als kandidate om Frederic Fontaine (Ecolo-etiket) op te volgen bij Leefmilieu Brussel. Die laatste is intussen directeur geworden bij het Agentschap Net Brussel, als opvolger van Vincent Jumeau (PS-etiket). De PS is nu aan zet voor een topbenoeming bij Leefmilieu Brussel.

Haar naam is vandaag op de regering een eerste keer besproken, zo valt te horen in regeringskringen, maar de beslissing is verdaagd naar volgende week.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?