Maron excuseert zich tegenover Brusselse en Brabantse landbouwers

Minister Alain Maron, lid van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met Gezondheid en Welzijn Minister Alain Maron, lid van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met Gezondheid en Welzijn
© Belgaimage
| Minister Alain Maron, lid van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met Gezondheid en Welzijn.
© Belgaimage
| Minister Alain Maron, lid van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met Gezondheid en Welzijn.

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) heeft zijn excuses aangeboden aan landbouwers die mogelijk ongerust zijn geworden over zijn opmerkingen over de aankoop van landbouwgronden. Hij erkent dat hij de gevoeligheid van het onderwerp heeft onderschat.

Maron zei maandag in een nieuwsuitzending van LN24 dat hij overweegt om gronden te kopen in de Brusselse Rand, om er groenten en fruit te kweken voor de Brusselaars. Hij wil zoveel mogelijk mensen voeden met lokale producten, volgens de ‘korte keten’. De uitspraken leidden tot behoorlijk wat onrust, zowel bij politici als boeren.

In de commissie Leefmilieu heeft Maron woensdag zijn excuses aangeboden voor de ontstane onrust. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen in de landbouwwereld, in Vlaanderen, in Wallonië maar ook in Brussel." Maron gaf toe "de gevoeligheid van dit onderwerp duidelijk te hebben onderschat".

"Voedsel, het recht op land, de autonomie en vrijheid van ondernemers en boeren zijn belangrijke onderwerpen waar we niet te licht over mogen gaan. Ik bied daarom oprecht mijn excuses aan iedereen die zich ongerust heeft gemaakt na deze communicatiefout van mijn kant”, voegde de minister eraan toe.

"Vanaf maandag hadden we contact met de boerenfederaties om duidelijkheid te krijgen over mogelijke landaankopen, wat slechts een van de vele elementen is in de Good Food-strategie van het gewest. Het is duidelijk dat dergelijke aankopen alleen zullen plaatsvinden ​​als ze zinvol zijn, inspelen op een behoefte en binnen een kader van overleg plaatsvinden. Er kan uiteraard geen sprake zijn van concurrentie tussen regio's,” aldus de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?