Minister Alain Maron (Ecolo), belast namens COCOF EN GGC belast met Welzijn en Gezondheid, bij de opening van het Covid-19 testcentrum aan Merode in Etterbeek op 2 oktober 2020

| Minister Alain Maron (Ecolo) bij de opening van het Covid-19 testcentrum in Etterbeek begin oktober.

Maron: 'Ik heb niet met mijn vingers zitten draaien'

EC
© BRUZZ
28/10/2020

In een opiniestuk in Knack weerlegt minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) de kritiek dat Brussel te laat zou hebben gehandeld, maar kijkt hij ook in eigen boezem: "Dit is een mislukking". Maron pleit er onder meer voor een zekere (tijdelijke) herfederalisering van de gezondheidszorg. "Ik ben daarvan overtuigd na té veel eindeloze praatsessies op de interministeriële conferenties."

Maron schrijft de open brief in eigen naam, los van zijn partij Ecolo en los van de Brusselse regering. Wel benadrukt hij dat hij zowel als minister en als burger volledig achter de laatste maatregelen staat die het Brussels gewest op 24 oktober heeft afgekondigd. Dat zijn de vervroegde avondklok en een volledige slutiing van de sport- en cultuurvoorzieningen.

Dat er kritiek komt op de Brusselse regering omdat die "niets zou hebben gedaan" of "opzettelijk te laat hebben gehandeld", noemt Maron "ronduit beledigend", zo schrijft hij. "Natuurlijk zijn wij politici, ikzelf incluis, niet tevreden met hoe dit allemaal loopt. Maar de meest groteske uitspraken zijn volgens mij eerder een ideologische Brussel-kritiek dan een kritiek die gebaseerd is op feiten." Daaropvolgend somt hij op wat de Brusselse overheid wél heeft gedaan sinds het begin van de crisis, waaronder steunmaatregelen, contactonderzoek en de testcapaciteit opdrijven. "Dit is geen borstklopperij", zegt hij daarover, "maar ik heb niet met mijn vingers zitten draaien."

'Overheid en politici moeten beter doen. Ik moet beter doen'

Alain Maron, minister van Gezondheid, in Knack

Alain Maron (Ecolo), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

Volgens Maron zou het nuttig zijn dat de federale regering meer het voortouw neemt in het afkondigen van grondige maatregelen, zodat niet elk gewest apart moet beslissen. "Dat kan met een echte Nationale Veiligheidsraad. Hiervoor is politieke moed nodig en moeten taboes sneuvelen", schrijft hij. "Het vergt een zekere herfederalisering, ook al is die slechts tijdelijk en eenmalig. Om de veiligheid van ons land te waarborgen."

"Ik ben daarvan overtuigd na té veel eindeloze praatsessies op de interministeriële conferenties", gaat hij voort. "En we mogen niet vergeten hoe gevaarlijk het was om de gezondheidssector te verzwakken, door een doorgedreven efficiëntielogica en rendementsdenken. De vrouwen en mannen die er werken staan structureel onder druk. Ze hadden al amper marge nog voor de pandemie toesloeg."

'Beter doen'

Om de Brusselse situatie te kaderen, zegt Maron verder dat de besmettingscijfers buiten de hoofdstad ook stijgen en dat er "nergens in Europa een magische anti-Covid-formule is gevonden". De situatie in Brussel wordt volgens hem extra bemoeilijkt door de bevolkingsdichtheid en de hoge mate van ongelijkheid.

Toch noemt Maron zich een optimist. "Het bestrijden van deze crisis is een marathon. En het einde is nog niet in zicht. Dé oplossing bestaat niet, er zullen er veel zijn. Overheid en politici moeten beter doen. Ik moet beter doen. Om de meest heikele momenten door te komen en achteraf een betere samenleving te bouwen, hebben we alle positieve krachten nodig", zegt hij. Hij hoopt daarbij op burgers, organisaties en politici die zich samen zullen inzetten voor een "warmere wereld", die niet zomaar een terugkeer naar de pre-coronawereld moet inhouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Alain Maron, aanpak coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni