Maximaal drie politici in Etterbeekse burgerraden

© Bart Dewaele
| Etterbeek.

De Etterbeekse gemeenteraad heeft na een aanpassing van het reglement het licht op groen gezet voor de wijkadviesraden. Aanvankelijk mochten daarin geen politici zetelen, maar die regel stuitte op verzet wegens ondemocratisch. Nu is er plaats voor maximaal drie politici, elk van een andere kleur.

Etterbeek wil de burger betrekken bij het lokale beleid. In november 2019 werd daarom het wettelijk kader voor wijkadviesraden goedgekeurd. Daarin zouden burgers aanbevelingen kunnen doen aan het schepencollege om hun buurt te verbeteren. De burgerraad zou ook een controlefunctie uitoefenen.

Een eerste versie van het reglement legde een verbod op voor mensen die zich in het verleden al verkiesbaar stelden. “Ondemocratisch en discriminerend”, vond oppositiepartij CDH, die een klacht neerlegde bij Bernard Clerfayt (Défi). De minister van Plaatselijke Besturen schortte het reglement op.

Drie politici, drie partijen

Het Etterbeekse schepencollege had geen zin in een procedureslag en besliste water bij de wijn te doen. In het nieuwe reglement zijn quota opgenomen voor politici. Van de zeven burgers voorzien per wijkadviesraad mogen er maximaal drie een politieke kleur hebben. Bovendien mag er per partij maximaal één afgevaardigde zetelen in de burgerraad.

De oppositie ging akkoord met die aanpassing, waardoor het licht voor de wijkadviesraden nu definitief op groen staat. Tegen het einde van de zomer moeten de wijken rond ‘De Jacht’ en het Jourdanplein beschikken over een burgerraad. Die zullen door loting samengesteld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?