Etterbeekse burgerraad botst op njet van Clerfayt

© BRUZZ
| Gemeentehuis Etterbeek.
Updated: 08-01-2020 - 13:07

De Etterbeekse wijkadviesraden gaan even in de koelkast. Het door de gemeenteraad goedgekeurde reglement liet geen politici toe in die wijkraden. Oppositiepartij CDH vond dat ondemocratisch en legde klacht neer. Minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi) besliste het reglement daarom op te schorten.

Etterbeek wil een voortrekkersrol spelen in de participatieve democratie. De gemeente voorzag in de oprichting van wijkadviesraden om de burger een stem te geven. Een dertigtal mensen zou evenredig worden geloot uit mensen van een wijkcomité, buurtbewoners en mensen uit het lokale middenveld. Het wettelijk kader daarvoor werd in november 2019 goedgekeurd.

Discriminerende onverenigbaarheid

De eerste twee burgerraden zouden er begin dit jaar komen, maar door een klacht van oppositiepartij CDH wordt de oprichting van de wijkraden 'Jourdan' en 'De Jacht' uitgesteld. CDH stoorde zich aan een artikel in het reglement dat de onverenigbaarheden opsomt. Daaruit blijkt dat een lid van de wijkadviesraden geen lid mag zijn van een politieke partij.

"Het is nochtans de burger zijn fundamenteel recht om zijn mening te verdedigen en zich op een lijst verkiesbaar te stellen", aldus CDH-fractieleider André du Bus in de krant La Dernière Heure. Zijn partij vroeg om die regel te schrappen. "Je mag participatieve en representatieve democratie niet exclusief maken. Dat is discriminatie."

Terug naar tekentafel

De bekommernis van CDH viel niet in dovemansoren. Minister Bernard Clerfayt (Défi), bevoegd voor Plaatselijke Besturen, besliste om het gecontesteerde reglement op te schorten. Het is nu aan het Etterbeekse college om een nieuw reglement uit te werken. Schepen van Participatie Karim Sheikh Hassan (Ecolo) wil dat zo snel mogelijk in orde brengen.

Het schepencollege kan beslissen om het arrest van Clerfayt aan te vechten. "Maar ik heb geen zin om hier een lang en nutteloos juridisch steekspel van te maken. Dat zou voor veel vertraging zorgen en daar heb ik geen zin in", zegt Sheikh Hassan aan BRUZZ. De logische stap lijkt om het huidige reglement aan te passen.

"Dat kan door minder restrictief te zijn door bijvoorbeeld enkel gemeenteraadsleden uit te sluiten van de wijkraden. We gaan binnen het college zo snel mogelijk beslissen welke stap we best nemen, zodat het reglement uiterlijk volgende maand al herstemd kan worden in de gemeenteraad. We laten het concept zeker niet los, want er is een groot draagvlak voor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?