© KH | Catherine Moureaux, lijsttrekker voor PS/SP.A in Sint-Jans-Molenbeek, op de avond van haar kieszege

Moureaux: 'Ik ga met alle lijsttrekkers praten'

JP
© BRUZZ
25/10/2018

Nu de onderhandelingen met de PTB*PVDA zijn stukgelopen, gaat kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS) opnieuw met alle lijsttrekkers praten. Over haar voorkeuren spreekt ze zich nog niet uit.

Catherine Moureaux (PS) is 'geschokt' door de mededeling dat de PTB*PVDA niet verder wil onderhandelen. "Ik probeer al twee weken aan de wensen van de kiezer tegemoet te komen. We zijn als grote winnaars uit de bus gekomen, de PTB was tweede. De Molenbekenaar wilde een progressief bestuur, maar de kans daarop is vandaag geëindigd."

PTB*PVDA zei, net als Ecolo, niet voldoende garanties te krijgen over goed bestuur. "De drie partijen hebben in totaal 25 punten op tafel gelegd, waarvan ik het met de meeste eens was," zegt Moureaux. "Slechts op twee eisen heb ik nee gezegd: één van mijn verkozenen die beschuldigd wordt van cliëntelisme, ga ik niet uit de partij zetten. Er zijn geen harde bewijzen voor." Ook wil ze haar absolute meerderheid in het college niet opgeven, een tweede vraag van Ecolo en PTB.

Moureaux vindt zelf dat het pakket aan maatregelen rond goed bestuur waarover de drie partijen onderhandeld hebben net verregaand is. Ze zoekt de echte reden voor het vertrek van PTB*PVDA dan ook elders. "Ze zijn niet klaar om te besturen. Ze hebben misschien een andere agenda, die niet over Molenbeek gaat. Ik ken hun strategie niet, maar ik denk dat de Molenbekenaar teleurgesteld zal zijn."

Er zijn nu twee nieuwe coalities mogelijk: met de liberale lijst van burgemeester Françoise Schepmans, of een coalitie met PS, Défi, CDH en Ecolo. Voorlopig spreekt Moureaux zich nog niet uit over haar voorkeuren uit.

Toch een samenwerking met de ecologisten sluit ze ook niet uit. "Ecolo heeft geweigerd samen te werken in een combinatie met PTB*PVDA, maar dat verandert wellicht met een andere meerderheid. Ik ga alle partijen raadplegen om te zien wat mogelijk is."

Bekijk hier onder de verklaringen van Dirk De Block en Catherine Moureaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Catherine Moureaux, Dirk De Block, PTB*PVDA , SP.A

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie