N-VA en Vlaams Belang vragen tekst en uitleg van De Croo

© PhotoNews
| Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het overlegcomité van 24 maart 2021.

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang willen dat premier Alexander De Croo maandag in de plenaire van de Kamer tekst en uitleg komt geven over het dossier van de hongerstakende mensen zonder papieren. Dat de PS ermee dreigt uit de regering te stappen als er een dode valt, noemt Kamerfractievoorzitter Barbara Pas (VB) "ronduit immoreel gedrag".

Het dossier van de hongerstakende mensen zonder papieren leidt tot hoogspanning in de regering-De Croo. Zo zijn de PS-regeringsleden van plan ontslag te nemen zodra er een dode zou vallen. Intussen heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) Dirk Van den Bulck aangesteld als 'speciaal gezant' in de hoop om op die manier de situatie te ontmijnen.

Oppositiepartij Vlaams Belang roept Mahdi op niet toe te geven aan de "chantagepolitiek" van de hongerstakers. Voor fractieleider Barbara Pas moet de politie ingrijpen en moeten de hongerstakers "gecolloqueerd en verzorgd worden". "Na hun herstel moet er werk gemaakt worden van hun uitzetting", aldus Pas.

Het dreigement van de PS noemt Pas "ronduit immoreel gedrag". Zij vindt ook dat premier Alexander De Croo in de Kamer tekst en uitleg moet komen geven over de situatie. "De Croo moet ons deze namiddag in de plenaire vergadering tekst en uitleg komen geven over de chantage en obstructie van de regeringspartijen PS, Ecolo en Groen", aldus Pas.

Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover vindt het "in deze omstandigheden noodzakelijk dat de premier in de Kamer uitleg verschaft bij de publieke onenigheid in zijn regering". Hij heeft Kamervoorzitster Eliane Tillieux gevraagd om hem maandagmiddag naar de Kamer te laten komen, tweet hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?