Vlaams minister voor Brussel, Media en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) op weg naar de regeringsbijeenkomst waar op 27 oktober 2020 de door Covid-19 veroorzaakte noodsituatie werd behandeld

| Vlaams minister voor Brussel, Media en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

Na besparingen pompt Vlaamse regering 10 miljoen in Brusselfonds

KVDP
© BRUZZ
18/11/2020
Updated: 18/11/2020 12.45u

De Vlaamse regering trekt tien miljoen euro uit voor het Brusselfonds. Dat maakt Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V) vandaag bekend. "Een historische investering", aldus Dalle.

Het Vlaamse Brusselfonds is een instrument waarmee de Vlaamse regering investeert in de Vlaamse gemeenschapsvoorzieningen in Brussel. Met het fonds worden onder meer Muntpunt en het Huis van het Nederlands gefinancierd. Een jaar geleden kwam aan het licht dat de Vlaamse regering stevig wilde snoeien in het Brusselfonds, dat dit jaar 2,6 miljoen euro minder zou tellen.

Vandaag kondigt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) extra budget aan voor het Brusselfonds. Het gaat om maar liefst tien miljoen euro extra, laat Dalle vandaag weten in het Vlaams Parlement.

“Dit is een historische investering voor infrastructuur in onze hoofdstad,” aldus minister Dalle. “We stellen hiermee de focus scherp: het Vlaams Brusselfonds dient voor gedeelde infrastructuur voor Vlaamse gemeenschapsbevoegdheden. Vlaanderen heeft sterke organisaties in Brussel. De investeringen in infrastructuur moeten deze organisaties structureel versterken.”

Fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement Hannelore Goeman reageert positief op de plannen van minister Dalle: "Een eenmalige investering van 10 miljoen in het Brussel-fonds in het kader van het Vlaams relanceplan, dat is bijzonder goed nieuws voor onze stad. Ik hoop dat Minister Dalle die middelen nu prioritair zal inzetten voor grondige renovaties voor het Brusselse deeltijds kunstenonderwijs. Uit een studie is vorige legislatuur al gebleken dat de gebouwen van veel muziek-en kunstacademies in Brussel in erbarmelijke staat verkeren. Een warme oproep dus aan Minister Dalle om nu zo snel mogelijk te investeren in de infrastructuur van ons deeltijds kunstenonderwijs zodat Brusselse kinderen opnieuw in behoorlijke omstandigheden aan de slag kunnen met hun creatieve talent," zegt Goeman in een reactie aan BRUZZ.

Hervorming subsidies Projecten voor Brussel

Daarnaast wordt de subsidielijn 'Projecten voor Brussel' hervormd. Met die projectsubsidies worden initiatieven gesteund die de banden tussen Brussel en Vlaanderen aanhalen en het stedelijk weefsel versterken. Over die subsidielijn liep een participatief traject in samenwerking met de VUB en de Erasmushogeschool. De nieuwe subsidiegids zal vanaf begin 2021 beschikbaar zijn.

"Er zal meer ingezet worden op diversiteit, het Nederlandstalig netwerk in de hoofdstad en de samenwerking tussen de verschillende organisaties en tot slot ook de kracht van het Nederlands", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Brusselfonds , Benjamin Dalle , Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni