Nachtclubs openen mét coronapas, Brussel houdt mondmaskerplicht aan

© Fille-Roelants
| De bekende club Fuse.
Updated: 17-09-2021 - 18:31

Vanaf begin oktober mogen de nachtclubs en discotheken in het hele land weer open. Feestgangers moeten wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Daarnaast verdwijnt de mondmaskerplicht in de Vlaamse horeca en winkels. Brussel en Wallonië houden de huidige regels rond het mondkapje wel nog aan.

Het Covid Safe Ticket (CST) wordt vandaag al gebruikt bij grote evenementen zoals concerten of voetbalwedstrijden. Wie een negatieve test, een herstelcertificaat of vaccinatiebewijs kan voorleggen, mag binnen in grote zalen, stadions en festivalweides. Vanaf begin oktober zal de coronapas ook gebruikt worden om het slot van het nachtleven te houden. Dat besliste het Overlegcomité voor het hele land, ook voor Brussel dus. In de hoofdstad zal het CST uitgebreider worden toegepast, onder meer voor horeca en woonzorgcentra.

Een ander heet hangijzer op de agenda was de mondmaskerplicht. Het mondkampje zal alleen nog verplicht zijn in het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro en stations), op luchthavens, in zorginstellingen (ziekenhuizen en woonzorgcentra) en bij contactberoepen (bijvoorbeeld kapper, tatoeëerder en huisarts). Bij evenementen met meer dan 500 binnen en 750 buiten zonder CST is het mondmasker ook verplicht. Voor de duidelijkheid: waar je het CST moet tonen om binnen te mogen, moet het mondmasker niet langer gedragen worden.

Gewestelijke verschillen

De mondmaskerplicht verdwijnt wél in Vlaanderen, maar nog niet in Brussel. "In Brussel laat de situatie het niet toe om de versoepelingen in te voeren vanaf 1 oktober. Naast de invoering van het Covid Safe Ticket (CST) in verschillende sectoren zal de mondmaskerplicht behouden blijven, met name in de winkels. Hetzelfde geldt voor contactberoepen", aldus het kabinet-Vervoort.

Het Overlegcomité bepaalt die federale lijn, maar de regio's hebben verder zelf de sleutel in handen om te verstrengen. Bovenstaande regels rond het mondmasker vormen dus de federale sokkel en gelden voor het hele land. Vlaanderen beslist daarnaast om de mondmaskerplicht te schrappen voor horeca en winkels, zowel voor klanten als personeel. In Brussel en Wallonië moet je op die plaatsen wél nog mond en neus afschermen.

Nieuwe maatregelen

Ook komen er regels rond verplichte ventilatie in cafés, restaurants, fitness, indoor sportruimtes en discotheken, zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij merkte eveneens op dat ondertussen nog gewerkt wordt aan de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Volgende week zou de regering stappen zetten. Een verplichting voor de hele bevolking komt er niet. "Ik zie niet hoe dat praktisch kan worden georganiseerd," zei de minister.

Ook liet eerste premier Alexander De Croo (Open VLD) weten dat hij werkt aan volgende fase van het crisisbeheer. Tijdens de 'federale fase' worden de beslissingen genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Deze fase zal niet voor eind oktober worden afgebouwd.

Tot slot was De Croo streng voor voor mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. "Niemand heeft het recht om anderen in gevaar te brengen." Hij constateert dat de intensieve zorgen een verzamelplaats is van mensen die niet gevaccineerd zijn. "De epidemie is een epidemie aan het worden van de niet-gevaccineerden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?