| Nadine Farah Naffah (links) en Tamam Abuslama (rechts) van Imtidad.

Nieuw Palestijns geluid in Brussel: ‘Zeg niet ‘beide kanten', zeg ‘apartheid’

JP
© BRUZZ
19/05/2021
Updated: 19/05/2021 14.35u

Een nieuwe beweging van jonge Palestijnen in Brussel heeft dinsdagavond voor het eerst een bijeenkomst georganiseerd. Imtidad is opgericht om de verhalen van de Palestijnen onder de bezetting ook in Brussel te doen klinken. Het is volgens hen belangrijk om de juiste terminologie te gebruiken als we spreken over het geweld waarmee de Palestijnen de laatste weken te maken hebben gekregen.

Op het Sint-Gillis Voorplein verzamelt een grote cirkel mensen. Ze dragen Palestijnse vlaggen of een keffiyeh, de bekende sjaal die symbool staat voor Palestijns nationalisme. Dit is geen manifestatie, vertelt de 27-jarige Tamam Abuslama die een kleine tien jaar geleden uit Gaza vertrok. "Dit is een bijeenkomst om te vertellen wat er daar allemaal gebeurt."

De grote groep wordt opgedeeld in kleinere groepen: Engels, Frans of Arabisch. In een grote cirkel zitten tientallen aanwezigen op de grond, op het Marie Jansonplein. Ze krijgen een A4-tje uitgereikt. "Zeg niet ‘beide kanten’, zeg ‘apartheid’" staat er op, in vier talen. Een rapport van Human Rights Watch dat eind april uitkwam bevestigt dat die laatste term correct omschrijft in welke omstandigheden Palestijnen onder de bezetting leven.

"Het is geen conflict maar een bezetting," zegt ook de Belgische Fadi uit Oost-Jeruzalem wiens echte naam we niet mogen publiceren "anders kan ik misschien nooit meer bij mijn familie op bezoek." Hij vertelt dat zijn broer onlangs nog door Israëlische soldaten in zijn arm geschoten werd omdat hij de deur van de moskee Al Aqsa wilde sluiten toen Israëlische soldaten daar een inval deden. Hij probeerde de oude mensen te beschermen die er aan het bidden waren. "Please raise awareness," zegt hij. "Dit is één van de machtigste legers ter wereld tegen mensen die geen leger hebben."

Apartheid

"Het is een apartheidstaat zoals Zuid-Afrika,” zegt Fadi. “Ik ben zo trots op de wereld, dat steeds meer mensen, ook Joden en Israëliërs, eindelijk inzien dat de regering de bad guy is. De regering van Netanyahu is extreemrechts. Wat verwacht je van de beste vriend van Trump?" Fadi is blij dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft gezegd dat Israël de heilige plaatsen moet beschermen en de internationale verdragen respecteren. "Ik hoop dat België druk kan zetten, want politici in sommige landen zeggen alleen dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen."

Collectief Imtidad is tegelijkertijd opgericht toen het nieuws naar buiten kwam dat een verschillende Palestijnse families hun woningen in de wijk Sheikh Jarah in Jeruzalem moesten verlaten. Het is één van de oorzaken van het ‘conflict’ waarover de media de laatste weken schrijven. Het collectief heeft als doel de stemmen van Palestijnen beter hoorbaar te maken in Europa en zo hun verzet tegen de bezetting en onteigening van grond en huizen kenbaar te maken. Imtidad bestaat uit jonge Palestijnen uit de diaspora, zoals Abuslama, en uit andere Brusselaars met wortels in Syrië, Egypte of Libanon.

Staking voor Palestina

Dinsdagavond organiseert Imtidad voor het eerst een publiek evenement. Die avond is niet toevallig gekozen: Palestijnen binnen en buiten de bezette gebieden leggen het werk neer om te protesteren tegen aanhoudende bomaanvallen vanuit Israël die in twee weken tijd al meer dan tweehonderd levens eisten. Ook elders in de wereld zijn er stakingen en acties.

Het is tijd om het discours over Israël en Palestina radicaal bij te sturen, vinden de leden van Imtidad. Te lang al hebben journalisten en politici het over Israël en Palestina alsof het twee gelijke partijen zijn. Te lang al wijzen de vingers naar Hamas, de militante groep die door veel landen als ‘terroristisch’ wordt omschreven. "De media schrijven: ‘Hamas schoot een raket,” zegt Nadine Farah Naffah, mede-organisator. "Maar ze vergeten dat er 73 jaar strijd aan voorafgaan. De pacifistische middelen zijn uitgeput."

Volgens de politie waren er 3.000 mensen aanwezig op de herdenking van de Nakba van 15 mei.

Nakba

Ook Anya Topolski van de organisatie Een Andere Joodse Stem spreekt de mensen toe. Haar organisatie ijvert voor een duurzame vrede en vraagt om het einde van de bezetting. "Het gaat niet om een religieuze strijd, het gaat om kolonialisme," benadrukt ze.

Ze betreurt dat er op de betoging om de 73-jarige herdenking van de Nakba haast geen witte Belgen aanwezig waren. 'Nakba' of 'catastrofe' is het woord dat Palestijnen gebruiken om het jaar 1948 aan te duiden, toen 70.000 Palestijnen op de vlucht gingen of werden verdreven uit hun huizen.

"Antisemitisme is in Europa ontstaan," herinnert Topolski. Daarmee ook het ontstaan van Israël en de Nakba, die volgens Palestijnen sinds 1948 niet meer is gestopt. Topolki vindt het belangrijk om juist als Joodse ook aanwezig te zijn tijdens dit soort protesten. "Sommige politici weten het zo te spinnen dat de protesten antisemitisch zouden zijn. Maar ik ben er getuige van dat dat niet zo is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Politiek, palestijnen, imtidad, diaspora

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni