Nieuwe minister voor Energie wil aantal groenestroomcertificaten terugdringen

© PhotoNews

Alain Maron, de nieuwe Brusselse minister voor Energie, wil de hoeveelheid groenestroomcertificaten voor nieuwe zonnepanelen met 17 procent terugschroeven. Voor grote installaties van bedrijven gaat het om een daling met 42 procent.

De minister besluit hiermee de aanbevelingen te volgen in het rapport van Brugel, de Brusselse regulator voor de energiesector. Die zijn iets gunstiger dan in het vorige rapport, waarin respectievelijk voor een verlaging van 20% en 50% van de groenestroomcertificaten werd geijverd. Het Brussels Gewest is de enige Belgische regio die nog groenestroomcertificaten verstrekt aan particulieren.

De vermindering van subsidies is niet retroactief, en is dus enkel van toepassing op installaties die geplaatst worden vanaf april 2020.

Alain Maron verwacht een goedkeuring van de tekst "begin 2020", net na een passage in de Raad van State, voor inwerkingtreding in april. Zo wil hij "niemand tekort te doen", zegt de minister in Le Soir.

"Het blijft voor ons een belangrijk doel om hernieuwbare energie te blijven ondersteunen, waaronder zonne-energie. Maar het systeem moet ook betaalbaar blijven. Ondanks de vermindering van subsidies, zal het interessant blijven om zonnepanelen te plaatsen. Het Gewest garandeert een return on investment in niet meer dan zeven jaar", verzekert de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?