Alain Maron (Ecolo) tijdens een persconferentie van de onderzoekscommissie Samusocial in februari 2018

Nieuwe poging: verplichte inburgering vanaf 1 januari 2021

Arnaud De Decker
05/06/2020

Nieuwkomers zullen pas vanaf 1 januari 2021 een verplichte inburgeringscursus moeten volgen. Dat heeft een stuurgroep tijdens een vergadering op 2 juni beslist. Dat is exact één jaar na de oorspronkelijke streefdatum.

Eind vorige legislatuur besliste het Brussels Gewest om inburgering net als in Vlaanderen verplicht te maken vanaf 1 januari 2020. Daar is voorlopig nog niets van in huis gekomen. Een stuurgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van de Vlaamse Gemeenschap, Cocof en GGC, en vertegenwoordigers van het kabinet-Somers en het kabinet van minister Alain Maron, kwam op 2 juni samen en besliste over een nieuwe datum: 1 januari 2021.

"Wij zijn al langer vragende partij om die inburgering verplicht te maken in Brussel," klinkt het bij het kabinet Somers, die de schuld voor de vertraging naar Maron doorschuift. "Via het Brussels Onthaalbureau Bon hadden we in 2019 al zo'n 3.000 plaatsen ter beschikking gesteld voor Brusselse nieuwkomers. Zodra de verplichting in voege treedt, maken wij bovendien 4 miljoen euro vrij voor extra plaatsen."

'Nog niet klaar'

Pascal Devos, de woordvoerder van minister Alain Maron (Ecolo), die binnen de GGC bevoegd is voor Gezondheid en Welzijn, bijt van zich af. "Die datum van 1 januari 2020 was onhaalbaar. Het is een erfenis van de vorige regering, die bleek al snel erg onrealistisch," zegt hij.

"Bovendien is het belangrijk dat de Brusselse gemeenten in staat zijn om de inburgering te organiseren, en ook toezicht te houden. Momenteel hebben burgemeesters geen zicht op welke nieuwkomers een verplichte inburgeringscursus moeten volgen, wie zo’n cursus volgt, of ze die bij Bon of het Bapa volgen (de Franstalige tegenhanger), en wat ze moeten doen als de nieuwkomer zich niet aan die verplichting houdt."

Daarnaast zijn er ook logistieke problemen, geeft de woordvoerder toe. Zo is er lang gesukkeld met het verkrijgen van de nodige licentierechten die nodig zijn om de software te gebruiken. Die software, die ook in Vlaanderen wordt gebruikt, maakt het mogelijk om informatie door te spelen tussen het Brussels Gewest, de verschillende operatoren, en de gemeenten, en vergemakkelijkt zo de coördinatie.

"Die problemen worden afgehandeld. Het ziet ernaar uit dat we op 1 januari volgend jaar nu echt kunnen starten met de verplichte inburgering voor nieuwkomers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, verplichte inburgering, Alain Maron, GGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni