Bart Somers (Open VLD) in de lift van het Vlaams Parlement

| Vlaams minister voor Inburgering Bart Somers (Open VLD).

Verplichte inburgeringstrajecten in Brussel nog niet voor morgen

TRO
© BRUZZ
13/05/2020

Op 2 juni staat een nieuw overleg gepland over de uitrol van de verplichte inburgeringstrajecten in Brussel. Het systeem had normaal al vanaf 1 januari actief moeten zijn. Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) maant aan haast te maken. "Het is cruciaal dat er zo snel mogelijk een tijdslijn komt, zodat we de implementatie mee kunnen opvolgen."

Eind vorige legislatuur besliste het Brussels Gewest de inburgering ook verplicht te maken vanaf 1 januari 2020. Omdat het om een gemeenschapsbevoegdheid gaat, werd een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), waarin de oprichting van een stuurgroep voorzien werd.

Die stuurgroep zou op 30 maart voor het eerst samenkomen, maar die vergadering werd door de coronamaatregelen aanvankelijk uitgesteld tot midden mei. Nu zegt Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) dat de bijeenkomst op 2 juni gepland staat, "vanwege de agenda's van de betrokkenen". Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) had hem om de status van het project gevraagd.

Timing

Onder meer de te volgen timing staat op het programma tijdens dat overleg. Duidelijk is wel dat ze nog wat werk voor de boeg hebben. "Toen ik minister werd, werd ik geconfronteerd met de situatie dat er langs Franstalige kant geen vooruitgang was geboekt," zei Somers. "Ik heb daar onmiddellijk over gepraat met Brussels minister van Participatieve Democratie Alain Maron (Ecolo). Ik kan alleen nogmaals herhalen dat hij naar mij en ook in de communicatie elders duidelijk herhaalt: afspraken zijn afspraken, we hebben een samenwerkingsakkoord, we moeten de ordonnantie die we daarover hebben gemaakt, uitvoeren."

Tavernier maande aan haast te maken: "Het is cruciaal dat er zo snel mogelijk een tijdslijn komt, zodat we de implementatie mee kunnen opvolgen." Somers: "U en ik zitten ter zake volledig op dezelfde lijn: hoe sneller hoe liever. In het belang van de inburgeraars zelf, in het belang van de samenleving moeten die mensen zo snel mogelijk in een verplicht inburgeringstraject kunnen worden gezet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , verplichte inburgering , Alain Maron , Bart Somers , Annabel Tavernier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni