OCMW-raad Vorst vraagt regeringscommissaris wegens resem 'onregelmatigheden'

© Bart Dewaele
|

Chaos heerst bij het OCMW van Vorst. Het kaderpersoneel heeft ontslag genomen, en er lopen gerechtelijke procedures wegens vermeende onrechtmatige uitkeringen en benoemingen. De OCMW-voorzitter Stéphane Roberti (Ecolo) stapte vrijdag naar de pers, met de mededeling dat hij een regeringscommissaris wil. De raadsleden, die al maanden vragende partij waren, vragen dat Roberti in die tijd wordt geschorst. SP.A-raadslid Alain De Jonge: "De malaise is groot."

Er rezen al langer vragen over de werking van het OCMW in Vorst. "We hebben een aantal klachten neergelegd bij het parket, en één bij een onderzoeksrechter", zegt OCMW-raadslid Alain De Jonge nu aan BRUZZ. "Informatie werd achtergehouden voor de raadsleden, daarom heeft het jaren geduurd voor we onregelmatigheden binnen het OCMW bloot konden leggen. Dat is een beetje de politiek van onze voorzitter. Hij schermt het personeel af van de raadsleden, en stelt onwettige handelingen die hij dan aan de OCMW-raad vraagt te bekrachtigen."

'Zo snel als mogelijk'

Die voorzitter, Stéphane Roberti, liep afgelopen donderdag vanwege een meningsverschil weg uit een raadsvergadering. Daarna stuurde hij een communiqué naar de RTBF en L'Avenir, met de melding dat hij een regeringscommissaris vraagt om schoon schip te houden bij het OCMW in Vorst. Het is de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) die bevoegd is om een dergelijke commissaris te sturen.

"De raadsleden van het OCMW van Vorst verheugen zich erover dat hun vraag om een regeringscommissaris te sturen eindelijk werd opgepikt", reageerde de OCMW-raad - met partijen uit meerderheid en oppositie - dit weekend in een persbericht. "Zij dringen er bij de Brusselse Regering op aan dat de opdracht van de commissaris zo breed mogelijk wordt geformuleerd en dat ze zo snel als mogelijk een aanvang neemt. De ondertekenende raadsleden wensen inderdaad om opnieuw te werken in een sereen en kalm kader."

Het regent ontslagen

Want de malaise is groot, zegt De Jonge. "Het kader is niet meer ingevuld, er is geen hoofd van de sociale dienst, geen vertrouwenspersoon. Als de procedures voor aanwervingen niet worden gevolgd, werkt dat demotiverend voor het personeel." Daarnaast heeft de OCMW-raad een aantal onregelmatigheden vastgesteld bij het toekennen van leeflonen.

Komende maandag vindt een bijzondere raadsvergadering plaats. "De OCMW-secretaris had al ontslag genomen, en nu neemt ook de voorlopige secretaris ontslag", vertelt De Jonge. "De voorzitter stelt nu iemand voor die niet gekwalificeerd is voor de job." Maar op de vergadering zal nu ook de komst van een regeringscommissaris op de agenda staan. De OCMW-raadsleden vragen dat de voorzitter geschorst wordt voor de duur van de missie van de regeringscommissaris.

Enkel de raadsleden voor Ecolo, de partij van voorzitter Roberti, ondertekenden het persbericht niet. "De ondertekenende raadsleden wensen niet in te gaan op de polemiek die de voorzitter tracht aan te wakkeren", luidt het in het persbericht. "Zij stellen vast dat M. Roberti elf jaar OCMW-voorzitter is, en dat sindsdien de werking van de instelling gestadig verziekte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?