OCMW's krijgen geen gewestelijke steun meer voor Roma-begeleiding

© Ivan Put
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Lokale Besturen, noemt sociale bijstand een prioriteit van het gewest in plaats van gemeenten.

De gewestelijke subsidies voor OCMW’s om migranten, daklozen en Roma personen te helpen, komen er volgend jaar niet. Minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) heeft de toelage geschrapt omdat er te weinig gemeenten interesse toonden. Brussel-Stad diende wel een aanvraag in, maar krijgt dus geen extra steun.

Het OCMW van Brussel-Stad moet volgend jaar 249.000 euro extra investeren om hun Roma-cel te bekostigen. Die cel telt vier medewerkers en begeleidt Roma-families richting onderdak en scholing. OCMW-voorzitster Karine Lalieux (PS) had gerekend op een gewestelijke subsidie om de cel verder uit te bouwen, maar die komt er dus niet.

“We hebben dat vernomen via een simpele e-mail zonder verdere uitleg”, zegt Lalieux aan La DH. Bij minister Clerfayt kreeg Lalieux naar eigen zeggen geen antwoord op haar vragen hierover. Het gemeentebestuur van Brussel-Stad heeft daarom beslist om de Roma-cel zelf te financieren. Dat zorgt voor 249.000 euro extra uit de begroting - die volgens de oppositie sowieso al te hoog is.

Minister Clerfayt laat weten aan BRUZZ dat de subsidie is geschrapt omdat er erg weinig gemeenten interesse in toonden. “In 2019 hebben slechts vijf gemeenten projecten ingediend, waarvan enkel Anderlecht en Brussel-Stad zijn weerhouden”, zegt zijn woordvoerster Pauline Lorbat. “Na evaluatie van hun gebruik en de noden van de gemeenten, bleken sommige subsidies weinig aangevraagd te worden. Het kan misschien verbazen, maar hulp aan migranten en andere kwetsbare doelgroepen maakt daar deel van uit. We hebben dus beslist om deze subsidie niet te vernieuwen, gezien de huidige budgettaire realiteit van het Gewest.”

Het kabinet van minister Clerfayt noemt de hulp aan kwetsbare personen nu een prioriteit van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en een bevoegdheid van de minister-president. “Het is deel van het regeerbeleid in plaats van een aspect van lokale besturen”, besluit Lorbat.

Brussels OCMW-voorzitster Karine Lalieux hoopt nog altijd dat minister Clerfayt zijn beslissing terugdraait. "Wij gaan de cel niet afbouwen", zei ze maandagavond tijdens de Brusselse gemeenteraad. "Het OCMW heeft al 163 Roma-families geholpen en 100 kinderen naar school begeleidt. Ik hoop dat de Brusselse regering mijn roep om hulp begrijpt en extra steun voorziet."

In het hele Gewest verblijven ongeveer 11.000 Roma. De manier van begeleiding verschilt per gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?