5 oktober 2023: partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op de persconferentie in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas na het incident over zijn eerdere racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap daar

| 5 oktober 2023: partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op de persconferentie in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas na het incident over zijn eerdere racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap daar.

Ontslag Rousseau maakt voor Brusselse Roma-vzw geen verschil uit

© Belga
17/11/2023

Het feit dat Conner Rousseau vrijdagavond ontslag genomen heeft als voorzitter van Vooruit, maakt voor de Brusselse Roma-vzw Kham, die tegen hem een strafklacht heeft ingediend na zijn als racistisch beschouwde uitspraken begin september in Sint-Niklaas, geen verschil uit.

Dat zegt Abderrahim Lahlali, de advocaat van de Brusselse vzw. "Wij hebben een strafklacht bij het parket van Oost-Vlaanderen ingediend tegen Conner Rousseau als burger van Sint-Niklaas, niet tegen Conner Rousseau als voorzitter van Vooruit, met hoofdzetel in de Keizerslaan in Brussel."

Het parket Oost-Vlaanderen besliste eerder deze week om in de zaak rond Rousseau de bemiddelingsprocedure op te starten. De (intussen voormalig) voorzitter van Vooruit gaf aan dat hij de maatregelen, met name een bezoek aan Kazerne Dossin en sessies bij een therapeut, zou uitvoeren. Een justitieassistent moet nagaan of Rousseau de bemiddelingsovereenkomst en de maatregelen goed naleeft. Als dat gebeurt, wordt hij niet vervolgd en komt er geen vermelding op zijn strafblad.

Volledige inzage in het dossier

Namens de vzw Kham gaf advocaat Lahlali aan dat met Rousseau rond de tafel zou worden gezeten, maar nadat meer details over zijn uitspraken bekend waren geraakt, zei Lahlali dat wat de vzw betreft de herstelbemiddelingsprocedure 'on hold' is gezet. Lahlali vraagt namens zijn cliënt volledige inzage in het strafdossier. "Voor ons staat het licht voor de procedure op oranje. De medewerking van alle betrokken partijen, dus de Brusselse en de Gentse Roma, is in deze net vereist."

Dat Rousseau vrijdagavond aankondigde ontslag te nemen als voorzitter van Vooruit, doet op zich niets ter zake, aldus Lahlali. Al is het wel zo, "dat de zwaarwichtigheid van sommige strafbare, vervolgbare zaken kan worden versterkt door de functie van de betrokkene".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Abderrahim Lahlali , VZW Kham

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni