Ontslagnemend CDH-leider Lutgen voor fusie Brusselse gemeenten

© Belga
19/01/2019
Updated: 20/01/2019 13.27u

Benoît Lugten, de ontslagnemende voorzitter van de Franstalige partij cdH, heeft zich in een gesprek met De Standaard voor een fusie van de Brusselse gemeenten en politiezones uitgesproken. "Brussel? Fuseren. Zowel de politiezones als de gemeenten", zo wordt hij zaterdag in de krant geciteerd.

"Hou desnoods gemeentehuizen over zoals in de arrondissementen van Parijs, voor burgerlijke stand en huwelijken", stelt de partijleider voor. "Maar Brussel gaat kapot zoals het daar nu gaat. En dat gaat meer mensen aan dan alleen de Brusselaars."

Op de vraag waarom hij daar als voorzitter van cdH nooit op gehamerd heeft, antwoordt Lutgen: "Omdat in Brussel alle parlementsleden aan Franstalige kant dat op voorhand al afwijzen omdat het van de N-VA komt. De N-VA zal wel mikken op een Nederlandstalige korpschef voor de hele zone, ze doen dit heus niet alleen uit welwillendheid naar de Brusselaars. Maar als je naar de efficiëntie kijkt, moet je het overwegen."

Lutgen pleit ook voor één enkele burgemeester. "Mobiliteit, fiscaliteit: dat moet allemaal naar één overkoepelende burgemeester. De fiscaliteit moet je ook gelijk trekken. Nu worden de arme gemeenten doodgeknepen."

Interne kritiek

Lutgens uitspraken vallen niet in goede aarde bij zijn partijgenoot en burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Cerexhe (CDH). Het zou een "ernstige vergissing" zijn, vindt hij, omdat de gemeente de instelling is die het dichtst bij de burger staat.

Volgens Cerexhe gaat Lutgen met die opvatting in tegen het partijstandpunt. Bovendien tonen de voorbeelden van Parijs en Antwerpen dat een fusie geen wondermiddel is, stelt hij.

"De centrale vraag die we ons moeten stellen, is welk niveau het meest geschikt is om elke bevoegdheid te beheren, volgens het subsidiariteitsbeginsel", aldus Cerexhe. De gemeenten zijn dan een "erg concreet en pragmatisch" beleidsniveau waar burgers dicht bij staan.

Benoît Lutgen kondigde dinsdag aan dat hij aftreedt als voorzitter van cdH. Tegelijk blijft hij zich volledig engageren "als militant, burgemeester en parlementslid".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , fusie , fusie gemeenten , fusie politiezones , Benoit Lutgen , CDH

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni