Ook met tweede stemming geraakt Khattabi niet binnen in Grondwettelijk Hof

© PhotoNews
| Zakia Khattabi (Ecolo-Groen) tijdens een plenaire vergadering van de Kamer in november 2019.
Updated: 17-01-2020 - 12:45

De leden van de Senaat hebben tegen de voordracht van Zakia Khattabi als rechter bij het Grondwettelijk Hof gestemd. Ze haalde net niet de vereiste meerderheid van de stemmen. Ook in de tweede stemronde, ondanks één stem meer, haalde Khattabi het niet. Haar kandidatuur is bij deze verworpen, al lijkt Ecolo aan haar te willen blijven vasthouden. Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle (MR) kondigde aan dat er een nieuwe procedure zal worden opgestart.

Voormalig voorzitster van Ecolo Zakia Khattabi was kandidate voor de rol van rechter bij het Grondwettelijk Hof. Daarover werd vandaag gestemd in de Senaat. Khattabi moest tweederde van de stemmen krijgen, maar haalde dat niet.

Khattabi had 40 stemmen nodig om benoemd te worden. In de eerste stemming waren er op de 59 uitgebrachte stemmen 37 stemmen voor Khattabi, en één voor gewezen Ecolo-kamerlid Fouad Lahssaini. MR voorzitter Georges-Louis Bouchez was toen afwezig voor de stemming.

Tweede ronde

In de tweede ronde was Bouchez er wel, en haalde Khattabi 38 in plaats van 37 stemmen. Dat betekent dus dat Zakia Khattabi nog steeds 2 stemmen tekort komt. Vlaams Belang en N-VA waren tegen. Els Ampe (Open VLD) had ook al aangegeven dat ze tegen zou stemmen.

Aangezien de stemming geheim was is (nog) niet duidelijk wie er verder nog tegen de benoeming van Khattabi gestemd heeft. MR gaf vanochtend aan de benoeming van Khattabi wel te zullen steunen. MR, CD&V en Open Vld houden vol dat de fractieleden - op Ampe na - hun steun gegeven hebben. De stemming is extra geladen, omdat dit verhaal gevolgen kan hebben voor de federale formatie.

De fractie Ecolo-Groen moet nu opnieuw kandidaten aandragen voor de positie aan het Hof. "Wij geloven en blijven geloven dat Zakia Khattabi over alle nodige kwaliteiten beschikt om deze missie uit te voeren," aldus Lauriane Douchamps, woordvoerster van Ecolo. De kans is dus bestaande dat Khattabi opnieuw naar voren zal worden geschoven, niets belet de partij ervan om dezelfde namen opnieuw in te dienen.

Geen juridische achtergrond

Na de campagne van N-VA en Vlaams Belang tegen Khattabi had de voorzitter van de Senaat de stemming - die normaal gezien op 13 december zou plaatsvinden - uitgesteld. Beide partijen verzetten zich tegen de benoeming van Khattabi, omdat ze geen juridische achtergrond heeft en volgens hen een 'opengrenzenactiviste' is.

De partijen kwamen tot die conclusie naar aanleiding van een repatriëring tijdens een vlucht in 2013 waarop Khattabi ook aanwezig was. Volgens N-VA had zij de repatriëring proberen tegen te houden. Dat laatste bleek na een verslag van de Algemene Inspectie niet te kloppen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?