Analyse

Ook in Molenbeek rommelt het binnen de PS

Max Wyckaert
© BRUZZ
30/12/2022

Een breuk dreigt binnen de lokale PS-afdeling in Molenbeek. Aanleiding is de mogelijke verhoging van opcentiemen op de onroerende voorheffing nu de gemeente op zoek moet naar extra centen. Is dit Sint-Joost 2.0 of zegt dit vooral iets over de Brusselse PS?

Sint-Jans-Molenbeek zit financieel in woelig water en dus moet het op zoek naar nieuwe inkomsten. Het schepencollege was in het verleden al creatief in het vinden van geld door bijvoorbeeld een taks op zelfscankassa’s, die er uiteindelijk niet kwam, en op nieuwe snackbars en filmsets.

Vandaag lijkt grover fiscaal geschut aan de orde, met een verhoging van de onroerende voorheffing. Een voorstel daartoe zou op de gemeenteraad van 21 december worden gestemd, maar daar stak de oppositie een stokje voor door de zitting vroegtijdig te verlaten. Gevolg: het quorum op de gemeenteraad werd niet gehaald en de zitting werd geschorst.

20221229_Catherine Moureaux_Gemeenteraad Molenbeek 21 december

| Burgemeester Catherine Moureaux tijdens de gemeenteraad van 21 december.

Ook een deel van de lokale PS, onder leiding van fractievoorzitter Jamal Ikazban, zou niet akkoord geweest zijn met het voorstel en stuurde zijn kat naar de gemeenteraad. Tot groot ongenoegen van burgemeester Catherine Moureaux (PS), die volgens La Dernière Heure samen met de toen aanwezige PS’ers besliste om Ikazban uit zijn functie van fractieleider te ontzetten. Een beslissing die nog niet officieel bevestigd werd. Catherine Moureaux, noch haar woordvoerder waren bereikbaar.

De verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing werd inmiddels van de agenda gehaald. Schepen Jef Van Damme (Vooruit) laat weten dat er nu intern gesleuteld wordt aan een nieuw voorstel, waarbij eigenaars van woningen die er ook effectief wonen een premie zouden krijgen. Dat zou klaar zijn tegen de volgende gemeenteraad op 18 januari.

Sint-Joost 2.0?

Intussen stelt zich de vraag welke richting het uitgaat binnen de lokale PS-sectie in Molenbeek. Dreigt er een Sint-Joost 2.0? Daar geraakte de PS verdeeld tussen twee clans en werd ze midden november onder toezicht geplaatst na een conflict tussen ex-schepen Mohamed Azzouzi en de lokale PS-voorzitter Luc Frémal.

“Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met een vergelijking,” stelt politicoloog Pascal Delwit (ULB). “In Sint-Joost is de situatie toch iets anders. Daar bestaat een breuk tussen aanhangers van Emir Kir, die uit de partij is gezet, en de gewestelijke federatie van de PS. In Molenbeek is de relatie tussen Catherine Moureaux en Jamal Ikazban nooit goed geweest. Dat is dus niets nieuws.”

Van een patroon binnen de PS is het dus moeilijk spreken. Bovendien zijn meningsverschillen binnen een partij niet uitzonderlijk, zeker niet in de grote gemeenten waar sterke figuren rondlopen. “Kijk naar de PS in Anderlecht,” illustreert Delwit, “waar Fadila Laanan in 2018 nog weigerde om op de lijst te staan omdat ze de laatste plaats toegewezen kreeg.”

“Politici varen steeds meer een eigen koers, los van de partij”

Pascal Delwit - Politicoloog (ULB)

Frappanter is volgens de politicoloog dat de partijlogica lijkt te verdwijnen. “Politici zeggen vaker wat ze willen zonder overleg met de partij. Ieder vaart z’n eigen koers: De burgemeester van Stad Brussel, Catherine Moureaux, Ahmed Laaouej en anderen. Men lijkt minder met één stem te spreken.”

Botsende opvattingen mogen dan wel eigen zijn aan politieke partijen, ze leken voordien vaker intern te worden opgelost. “Nu gebeurt dat publiekelijk. Dat was in Sint-Joost zeer duidelijk, op sociale media circuleren video’s, maar ook in Molenbeek komt het nu naar buiten.”

Verkiezingen 2024

De onroerende voorheffing optrekken in een gemeente met de op één na laagste inkomens van België is gewaagd voor Molenbeekse socialisten die de hete adem van de PTB-PVDA voelen. Waart het verkiezingsspook al door het rood bastion Molenbeek en verklaart dat de demarche van Ikazban?

“Moeilijk te zeggen,” vindt Delwit. “Ik vermoed dat Jamal Ikazban zich onvoldoende gerespecteerd voelt binnen zijn partij. Ikazban was toch een figuur die opgang maakte binnen de Molenbeekse PS, met een aanzienlijk aantal voorkeursstemmen achter zijn naam.”

‘Situatie bij Brusselse PS is complex’

Meer algemeen, bevindt de Brusselse PS zich volgens Delwit wel in een complexe situatie. Dat stelde Steven Van Garsse als politiek analist bij BRUZZ eerder ook al. “Ahmed Laaouej (voorzitter van de Brusselse PS-federatie, red.) was niet bepaald de gedoodverfde opvolger van Laurette Onkelinx,” maakt Delwit de analyse. “Het feit dat Karin Lalieux naar voren werd geschoven als minister (van Pensioenen, red.) in de federale regering, is tekenend.”

“Laaouej won, maar de partij bleef hopeloos verdeeld achter. Zijn grote uitdaging was om de partij weer op één lijn te krijgen. De vraag is of hem dat gelukt is,” schreef politiek analyst bij BRUZZ Steven Van Garsse vorige maand nog.

Eenzelfde opdracht wacht Moureaux nu in Molenbeek. Afwachten of Ahmed Laaouej ook daar, zoals in Sint-Joost, moet komen scheidsrechteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Joost-ten-Node , Politiek , PS , Catherine Moureaux , Jamal Ikazban

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni