Opnieuw kabinetschef leidinggevende bij Kanal

Twee van de vijf recent gerekruteerde leidinggevenden komen van een kabinet.

Na Yves Goldstein (PS) en Jean-François Leconte (Défi) is er opnieuw een kabinetschef aangeduid als leidinggevende van het nieuwe museum Kanal: Baptiste Delhauteur, nu nog adjunct-kabinetschef bij minister-president Vervoort (PS). Dat het om een politieke benoeming gaat, ontkent projectleider Yves Goldstein, die tot 2016 Delhauteurs collega was op datzelfde kabinet. “We hebben gekozen voor de beste”, zegt hij aan BRUZZ.

De cultuurpool Kanal, gehuisvest in de oude Citroëngarage, rekruteerde onlangs vijf extra leidinggevenden. De naam van één van hen raakte net voor de kerstvakantie al bekend: Jean-François Leconte, kabinetschef van Brussels minister Didier Gosuin (Défi).

Die benoeming lokte heel wat weerstand uit bij de oppositie, die na de eerdere aanstelling van kabinetard Yves Goldstein (PS) van een ‘karikaturale politisering’ sprak.

Maar nu komt BRUZZ te weten dat nog een andere leidinggevende van een kabinet komt. Baptiste Delhauteur is huidig adjunct-kabinetschef van Brussels minister-president Vervoort (PS) en wordt bij Kanal de nieuwe verantwoordelijke voor financiën en juridische aspecten. Het nieuws wordt bevestigd door Yves Goldstein (PS), die tot 2016 zijn chef was op dat kabinet. Goldstein nam er ontslag en werkt nu al ruim een jaar voor Kanal, waar hij projectleider is en in de raad van bestuur zit.

Baptiste Delhauteur
© Baptiste Delhauteur via Twitter
| Baptiste Delhauteur is op het kabinet Vervoort onder meer verantwoordelijk voor begroting en fiscaliteit.

'Onafhankelijke en objectieve selectie'

De aanstelling komt er op een moment dat de huidige regering het laatste jaar van haar legislatuur ingaat, en het niet zeker is dat de PS in de volgende regering zal zitten. Maar dat het om een politieke benoeming gaat, spreekt Goldstein tegen.

“De selectieprocedure is strikt, onafhankelijk, transparant en objectief”, zegt hij aan BRUZZ. “Enkele onafhankelijke bestuurders van de raad van bestuur van Kanal hebben een jury gevormd. Die screende de meer dan 20 cv’s voor deze functie, en hielden gesprekken met vijf van hen. De jurering is bevestigd door een onafhankelijk rekruteringsbureau, te weten Pahrtners. Op basis van die resultaten heeft de raad van bestuur de beste kandidaat gekozen. Of die uit de privé of van een kabinet komt, doet er dan weinig toe."

Volgens Willem Elias, onafhankelijk bestuurslid bij Kanal en professor Cultuurbeleid aan de VUB, is de procedure inderdaad netjes gevolgd. "Mensen zoals Delhauteur hebben nu eenmaal een sterk profiel, anders word je geen kabinetschef", zegt hij aan BRUZZ. "De jury en het bureau zijn tot eenzelfde ranking gekomen, en de raad van bestuur is die gevolgd."

Naast Leconte en Delhauteur zijn nog drie andere mensen aangeworven. Zij komen uit de private sector. “Zij werden volgens dezelfde procedure geselecteerd", zegt Goldstein. "Ook daar kozen we gewoon voor de beste.”

Namen geeft hij liever niet vrij. “Daarvoor is het te vroeg, zij moeten eerst de opzeg met hun huidige werkgever regelen.”

Goldstein hoopt zo snel mogelijk met zijn nieuwe team aan de slag te kunnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?